Hyppää sisältöön

Turvapaikanhakijoita hätämajoitetaan motelliin ja entiseen emäntäkouluun Rovaniemellä

Suomen Punaisen Ristin (SRP) Lapin piiri aloittaa turvapaikanhakijoiden hätämajoituksen Rovaniemellä. Turvapaikanhakijoita majoitetaan motelliin ja entiseen emäntäkouluun.

Kemin poliisiaseman aula on täynnä vuoroaan oodttavia turvapaikanhakijoita. Kuva: Minna Aula / Yle

Viime viikkojen aikana erityisesti Kemiin ja Rovaniemelle on tullut huomattavia määriä turvapaikanhakijoita Ruotsista. Torstain vastaisena yönä tulijoita majoitettiin jo Rovaniemen kaupungin nuorisotilojen lattioille patjoille.

Pääosin tulijat ovat olleet irakilaisia, somaleja ja afgaaneja. Kemin ja Rovaniemen vastaanottokeskukset ovat laajentaneet toimintaansa 300 paikkaisiksi ja Tornioon on perustettu 200-paikkainen keskus. Tällä hetkellä keskuksissa on yhteensä lähes tuhat turvapaikanhakijaa.

Koska kaikki alueen vastaanottokeskukset ovat täynnä eikä tulijoille löydy majoitustilaa muualtakaan Suomesta, SPR:n Lapin piiri aloittaa tulijoiden majoittamisen hätämajoitusyksiköihin. Rovaniemen vastanottokeskus on tehnyt sopimuksen Motelli Rovaniemen omistajan kanssa tilojen vuokraamisesta vastaanottokeskuksen käyttöön. Käyttöönotto tapahtuu asteittain ja ensimmäiset asukkaat on jo majoitettu motellin tiloihin. Kaikenkaikkiaan tiloihin majoitetaan noin 150 turvapaikanhakijaa. Sopimus tilojen vuokraamisesta on tehty vuodeksi.

Koska majoitustiloja tarvitaan välittömästi ja Motelli Rovaniemen tilat saadaan käyttöön pienellä viiveellä, Rovaniemen vastaanottokeskus on sopinut myös toisesta hätämajoitustilasta. Rovaniemen Pöykkölässä sijaitsevasta kiinteistöstä on vuokrattu entisen emäntäkoulun asuntolan tilat majoituskäyttöön.

Tiloissa on aiemmin toiminut muun muassa alaikäisten ilman huoltajaa maahan tulleiden turvapaikanhakijoiden tukiasuntola. Tilojen kalustaminen aloitetaan välittömästi ja  ensimmäisiä majoittujia tiloihin sijoitetaan jo tämän päivän aikana.  Tilojen vuokrasopimus Rovaseudun markkinakiinteistöjen kanssa on tehty kuudeksi kuukaudeksi.

Uusien tilojen myötä vastaanottokeskus palkkaa myös lisää työntekijöitä. Uusia työntekijöitä tarvitaan arviolta 10-15.