Kiinteistöveron unohtamisesta koituu isot kulut – maanantaina 1. erän maksupäivä

Viime vuonna 620 000 asiakasta ei maksanut kiinteistöveroa ajallaan. Myöhästyminen aiheutti yhteensä 3 miljoonaa euroa ylimääräisiä kuluja asiakkaille. Verohallinto patistaa kansalaisia hoitamaan veronsa ajoissa, sillä maksuista muistuttelusta aiheutuu mittavia lisäkuluja myös valtiolle.

Kotimaa
Kuvassa pieni talo seteleiden päällä.
Anssi Leppänen / Yle

Viime vuonna kiinteistöveronsa jätti maksamatta ajallaan yhteensä noin 620 000 asiakasta. Heille kertyi maksettavaksi viivästyskuluja yhteensä 3,1 miljoonaa euroa.

Myöhässä maksetulle kiinteistöverolle peritään 7,5 % viivekorkoa.

Verohallinto kehottaa kansalaisia hoitamaan maksut eräpäivään mennessä viivästysseuraamusten välttämiseksi. Maksutiedot löytyvät keväällä lähetetyn kiinteistöverotuspäätöksen mukana tulleista tilisiirroista.

Kiinteistöveron ensimmäisen erän eräpäivä on tänä vuonna maanantaina 7.9.

Jos veron määrä on 170 euroa tai enemmän, maksu on jaettu kahteen erään. Toinen erä tulee maksaa viimeistään 2.11.

Valtiollekin aiheutuu lisäkuluja

Asiakkaiden lisäksi myös Verohallinnolle kertyy kuluja kiinteistöveron maksamatta jättämisestä.

Yli 600 000 maksumuistutuksen postittaminen tuli kustantamaan valtiolle yhteensä lähes 200 000 euroa. Lisäksi kuluja syntyy tuhansista asiakaspuheluista, joissa kysellään hukkaan joutuneiden tilisiirtolomakkeiden tietoja.

Myös veronsaajille eli tässä tapauksessa kunnille koituu harmia, kun kiinteistöveroa ei pystytä tilittämään aikataulussa.

E-laskulla pääsee vähemmällä muistamisella

Kiinteistöverotuspäätös ja tilisiirrot on postitettu asiakkaille keväällä, jonka vuoksi maksaminen on saattanut unohtua tai laskun tiedot kadota. Verohallinto kannustaa siirtymään sähköiseen maksamiseen, joka helpottaa laskun muistamista sen eräpäivänä.

Kiinteistöveroa maksavia asiakkaita on yli 2 miljoonaa. E-lasku- tai suoramaksuasiakkaita on noin 170 000. Sähköisen maksamisen suosio henkilöasiakkaiden keskuudessa on ollut tähän mennessä suhteellisen vähäistä, sillä heistä vain 8,7 prosenttia on tilannut e-laskun tai tehnyt suoramaksusopimuksen.

Kiinteistöveron toista erää varten ehtii vielä tilaamaan verkkopankissaan sähköisen e-laskun. E-laskutilaus on tehtävä 16.10. mennessä. Myös suoramaksusopimus on tehtävä pankin kanssa samaan päivään mennessä. Suoramaksu on tarkoitettu niille asiakkaille, jotka eivät käytä verkkopankkia.

Kiinteistöveron maksamiseen liittyvissä asioissa palvelee Verohallinnon puhelinpalvelun lisäksi myös 4.9. alkaen vero.fi (siirryt toiseen palveluun) -sivuston chat. Chatin kautta voi tiedustella esimerkiksi kiinteistöveron maksun viitenumeroa tai Verohallinnon tilinumeroa.