1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Handelsbanken: Suomi elää viheliäisessä kierteessä

Pankkien synkät ennusteen Suomen taloudesta jatkuvat. Handelsbanken maalaa kuvan viheliäiseksi, kun Nordea puhui omassa ennusteessaan mustasta taloudesta.

talous
Pörssikurssin käyrä tietokoneen näytöllä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomen huono kilpailukyky ja yritysten kannattavuusongelmat uhkaavat kroonistua, toteaa Handelsbanken synkässä talousennusteessaan.

Pankin mukaan taloustilannetta kurjistaa se, että euroalue on odotettua kovemmassa vastatuulessa. Siksi Handelsbanken odottaa lisää pönkitystä Euroopan keskuspankilta.

Lisäsynkkyyttä Handelsbanken näkee siinä, että talouden kasvun mahdollisuudet ovat Euroopan lisäksi hidastuneet selvästi myös Yhdysvalloissa. Sen sijaan maailmantalouden elpymiseen pankki uskoo kiinan finanssimarkkinoiden kuohumisesta huolimatta.

Käytännössä ongelmat näkyvät muun muassa siinä, että matalat korot ovat tulleet jäädäkseen.

Suomi ei ole saanut elpymisestä kiinni, talous kutistuu

Handelsbankenin talousennusteen mukaan maamme bruttokansantuote kutistuu tänä vuonna 0,2 prosenttia. Vielä toukokuussa ennustettiin talouden kasvavan 0,5 prosenttia. Ensi vuodeksi pankki ennustaa yhden prosentin kasvua ja vuonna 2017 1,2 prosenttia.

Jos ennuste toteutuu, tulee kuluvasta vuodesta neljäs, kun bruttokansantuote laskee.

Investointien Handelsbanken sen sijaan arvioi kääntyvän nousuun jo ensi vuonna. Tänä vuonna investoinnit kutistuvat 0,6 prosenttia, mutta ensi vuonna kasvua kertyy 3,7 prosenttia ja vuonna 2017 jo 4,2. Muutos on melkoinen, sillä vuonna 2013 investoinnit kutistuivat 5,2 prosenttia.

Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius perustelee aiempaa synkempiä ennusteita ratkaisemattomilla rakenneongelmilla ja alkuvuoden odotettua heikommalla talouskasvulla.

– Edellisen hallituksen julkisen talouden tasapainotustoimet yhdistettynä nykyisen hallituksen sopeutukseen painavat kotimaista kysyntää ja työmarkkinoita, Helenius arvioi pankin tiedotteessa.

Viheliäs kierre katkaistava

Pankin mukaan talous saadaan raiteille yritysten kustannuskilpailukykyä kohentamalla ja yritysten kannattavuutta parantamalla. Keskeisin keino on työmarkkinoiden uudistaminen.

Esimerkkiä Helenius ottaisi Ruotsista, jossa vientiyritykset ovat onnistuneet "luomaan nahkansa suomalaisia paremmin".

Lisäksi Helenius muistuttaa, että suomalainen tuotannollinen tarjonta on osin vanhentunutta.

Handelsbankenin mukaan talouden koheneminen onnistuu vain työmarkkinoita uudistamalla.

Lue seuraavaksi