Viallisia häkävaroittimia myyty – Tukes: palauta tuote myyntipaikkaan

Viiden eri häkävaroitinmallin toimintavarmuudessa on löytynyt vakavia puutteita Turvallisuus- ja kemikaaliviraston valvonnassa. Häkävaroittimella ei muutenkaan voi korvata yleistä huolellisuutta ja häkälähteiden huoltoa, muistutetaan Tukesista.

Kotimaa
Tuli hellassa
Yle

Viiden eri häkävaroitinmallin toimintavarmuudessa on löytynyt vakavia puutteita Turvallisuus- ja kemikaaliviraston valvonnassa. Tukes kehottaa kuluttajia lopettamaan testeissä toimimattomiksi todettujen häkävaroitinmallien käytön ja palauttamaan nämä tuotteet takaisin kauppaan.

Tukes tutki yhteensä kuuden häkävaroittimen hälytysherkkyyttä sekä vastetta ja palautumista korkeapitoisesta hiilimonoksidi-testikaasusta. Suurin osa testatuista häkävaroittimista osoittautui testeissä toimimattomiksi tai ne eivät palautuneet toimintakuntoisiksi korkeasta häkäpitoisuudesta.

Palauta nämä häkävaroittimet kauppaan

Tukes on vaatinut maahantuojia, valmistajia ja jakelijoita keräämään jo ostetut tuotteet pois kuluttajilta ja poistamaan tuotteet myynnistä. Yritykset ovat jo laittaneet takaisinvetopäätökset toimeen.

Takaisinvedot ja myyntikieltoa tarkoittavat markkinoilta poistot koskevat seuraavia tuotemalleja:

Testattujen joukossa vain yksi toimiva malli

Testatuista häkävaroitinmalleista yksi (T-Mode, malli LM-201A) suoriutui testeistä hyväksytysti.

– Valvonnan perusteella häkävaroitinten toimivuuteen ei pidä luottaa liiaksi. Häkävaroitinta ei ole tarkoitettu korvaamaan huolellisuutta tulisijojen, kuten takkojen, leivinuunien, kamiinojen ja saunan kiukaiden lämmityksessä, yli-insinööri Heikki Viitala Tukesista toteaa.

Tukesin valvonta on pistokokeenomaista. Viranomaiset eivät tarkasta kaikkia tuotteita.

Valvontaviranomaiset eivät myöskään myönnä hyväksymisiä turvallisille tuotteille, vaan toiminnanharjoittaja vastaa että tuote on turvallinen.

Viitala painottaa, että häkävaroitinta käyttämällä ei voi kompensoida huolellisuuden puutetta. Sillä ei voi korvata häkälähteiden huollon puutetta tai asianmukaisten asennusten laiminlyömistä.

Häkävaroittimet tulee asentaa ja huoltaa sekä vaihtaa uuteen laitteen käyttöohjeen mukaisesti. Häkävaroittimet ovat sähkökemiallisen anturinsa ikääntymisen takia lyhytikäisiä, tyypillisesti vain noin viisi vuotta valmistuksesta. Anturin toimintakuntoisuutta kuluttaja ei voi itse testata. Valmistajan suosittelema laitteen käyttöikä käy ilmi tuotteesta ja sen käyttöohjeesta.

Myöskään häkävaroittimen paristojen vaihtoa ei tule unohtaa.

Häkä tappaa huomaamatta: sitä ei voi haistaa, maistaa tai nähdä

Häkävaroitin ei ole asunnoissa pakollinen palovaroittimen tapaan, mutta häkävaroittimen asentaminen on suositeltavaa huonetiloihin, joissa sijaitsee polttoainetoiminen laite kuten takka, uuni, leivinuuni tai kaasujääkaappi.

Vuosittain ihmisiä kuolee häkämyrkytykseen uunien ja lämmityslaitteiden virheellisen käytön tai niiden vikojen vuoksi.

Hiilimonoksidi (CO) eli häkä on hajuton, mauton, väritön ja myrkyllinen kaasu, jota ei voi ihmisen aistein havaita.

Häkää syntyy epätäydellisen palamisen tuloksena, kun poltetaan esim. bensiiniä, öljyä, puuta tai nestekaasua tai kun tulisijojen savupellit suljetaan liian aikaisin.