Marsista löytyi uusi kummajainen: leijuva lusikka

Lusikan löysivät avaruusharrastajien keskustelufoorumin jäsenet, jotka tutkivat Curiosity-mönkijän ottamia kuvia.

tiede
Leijuva lusikka.
Kuvaa on suurennettu. Leijuva lusikka löytyy keskeltä kuvaa.NASA/JPL-Caltech

Mars-planeettaa tarkkailevat nykypäivän avaruusharrastajat eivät ole löytäneet punaisen planeetan pinnalta kanavia, kuten italialainen tähtitieteilijä Giovanni Sciaparelli lähes puolitoista vuosisataa sitten. Sciaparelli julkisti havaintonsa vuonna 1877, mutta kanavateorioita oli esitetty aiemminkin.

Noina aikoina havainnot tehtiin kaukoputkilla, jotka eivät olleet kovin kummoisia nykyisiin verrattuna. Nykyharrastajilla sen sijaan on käytössään esimerkiksi Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan julkistamia kuvia, joilla Marsin pinnanmuodot – ja sen kummallisuudet – näkyvät paremmin kuin vastaranta Saimaan selän tuolla puolen.

Katsojan mieleen on piirtynyt kaikenlaista: Täydellisen muotoinen pyramidi, rapu, kasvot hiekassa ja naishahmo, joka tarkkailee ohi kulkevaa Curiosity-mönkijää ja paljon muuta. Äskettäin Marsista löytyi iguaani. Löytö nostatti nettipalstoilla suurta pöhinää, ja sai mediajätti CNN:n (siirryt toiseen palveluun) kysymään artikkelissaan, onko internet menettänyt järkensä.

Discovery-tiedesivusto on listannut kymmenen kummallisinta Mars-illuusiota tai pareidoliaa. (siirryt toiseen palveluun)

Pareidoliassa on kyse ihmismielen taipumuksesta yhdistellä epämääräisiä ja satunnaisia havaintoja merkityksellisiksi ja selkeiksi. Näitä olivat myös Marsin kanavat. Tuorein löytö on myös varsin erikoinen: leijuva lusikka. Kuvassa näkyy selvästi pitkältä ja kapealta näyttävä lusikka, jonka varjokin erottuu terävänä.

Lusikan löysivät UnmannedSpaceflight.com (siirryt toiseen palveluun)-keskustelufoorumin tarkkasilmäiset jäsenet, jotka tutkivat Curiosityn ottamia kuvia.

Discoveryllä (siirryt toiseen palveluun) on selitys myös leijuvalle lusikalle. Kyse on Marsin heikosta painovoimasta ja harvasta kaasukehästä, jossa tuulen aiheuttamalla eroosiolla on ollut jopa miljoonia vuosia aikaa muovailla mitä mielikuvituksellisimpia rakenteita.