Ulkomaanmatkaajat hylkäsivät turistikrääsän – nyt ostetaan aitoja tuotteita

Matkailun yleistyttyä ulkomaan tuomisilla ei ole samanlaista merkitystä kuin 30–40 vuotta sitten.

Kuva: Anna Ronkainen / Yle

Ulkomailla reissaava jättää yhä useammin perinteisen turistikrääsän ostamatta. Aurinkomatkojen viestintäpäällikkö Annina Metsolan arvion mukaan turistien ostoskäyttäytyminen on muuttunut, vaikka pienempiä matkamuistoja ostetaan edelleen.

– Ulkomaanmatkojen ostoskäyttäytyminen oli 30–40 vuotta sitten aivan erilaista. Silloin matkustettiin vähemmän ja ulkomailla käyminen oli iso juttu, muistelee Metsola.

Siihen aikaan haluttiin muidenkin näkevän, että on käyty reissussa. Tuolloin haluttiin Metsolan mukaan myös viedä eri tavalla tuliaisia ystäville ja sukulaisille.

Nykyisin lomaterveiset välitetään onlinessa.

Annina Metsola

– Nyt lomamatkustamisesta on tullut paljon yleisempää ja tarvetta tämmöiselle ei ole. Nykyisin lomaterveiset ja -kuvat välitetään onlinessa. Tuliaisten vieminen kippojen ja viirien muodossa on jäänyt vähemmälle, uskoo Metsola.

"Paikallista elinkeinoa halutaan tukea"

Metsola kertoo, että tämän päivän matkaaja ostaa aitoja asioita kuten paikallisia tuotteita, käsitöitä, ruokaa tai astioita. Kaupunkikohteista kotimaahan tuodaan esimerkiksi kenkiä ja käsilaukkuja, joille todella on käyttöä.

– Monet haluavat tukea paikallista elinkeinoa ja ostaa jotain sellaista käyttötavaraa, jota ei täältä saa. Käyttötarkoitus on nykyisin toisenlainen, pohtii Metsola.

Kaikelle turistikrääsälle matkailijat eivät tokikaan ole heittäneet hyvästejä. Nykyisin mukaan tarttuu ehkä pienempiä, helposti pakattavia esineitä kuten magneetteja tai pullonavaajia.

– Jos on joskus alkanut keräämään jotain tiettyä asiaa, niin sellaisia toki saatetaan edelleen ostaa, myöntää Metsola.

Värikäs mekko jää kotimaassa kaappiin

Monet haluavat yhä hemmotella itseään rantalomilla ostamalla esimerkiksi paikallisia värikkäitä hellemekkoja.

Thaimaassa ostettu mekko tuntuu ihan erilaiselta Suomessa.

Annina Metsola

– Olen kyllä itsekin kiinnittänyt huomiota, että Thaimaassa ostettu mekko tuntuu ihan erilaiselta Suomessa. Värit ovat Suomen oloihin jotenkin liian kirkkaita. Useampi on sanonut, että valo on niin toisenlainen täällä.

Usein aurinkorannalta ostettu värikäs mekko jää kuitenkin kaappien perukoille käyttämättömänä pyörimään.

– Ostan itse nykyisin enemmän sen värisiä vaatteita, joita muutenkin käytän, vinkkaa Metsola.