Lapset ja naiset siivouskomerossa, miehet käytävillä – Oulun vastaanottokeskukseen ei enää mahdu – video

Oulun vastaanottokeskus joutuu sulkemaan ovet uusilta turvapaikanhakijoilta tilan ja resurssien puutteen takia. Vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä noin 700 pakolaista. Osa heitä on jouduttu jo nyt majoittamaan käytäville, siivouskomeroihin ja urheilusaleihin. Paikkoja keskuksessa on vain 300 ihmiselle.

Kotimaa
Oulun heikinharjun vastaanottokeskuken tilat ovat tupaten täynnä 3.9.2015.
Oulun vastaanottokeskus ei enää pysty ottamaan uusia turvapaikanhakijoita vastaan. Keskukseen on virrannut viime päivinä kymmeniä uusia pakolaisia joka päivä. Keskiviikkoiltana pihaan tuli 77 uutta pakolaista.

Keskiviikkoiltana Oulun Heikinharjun vastaanottokeskukseen tuli 77 uutta pakolaista. Heidät jouduttiin illan ja yön aikana majoittamaan tilapäisiin oloihin pitkin vastaanottokeskuksen käytäviä ja huoltotiloja.

Naisia ja lapsia on sijoitettuna muutaman neliön kokoisiin siivouskomeroihin, miehiä nukkuu pitkin käytävien lattioita ja jumppasaleja. Patjoja ei tulijoille enää riitä, vaan makuualustana on joko pelkkä lattia tai ohut jumppamatto.

Tilanne on pakottanut vastaanottokeskuksen johtajan Sirpa Kansanahon lähettämään ministeriöön ja Oulun kaupungille ja poliisille kirjeen, jossa hän toteaa, että enää Heikinharjuun ei mahdu väkeä ja nyt tarvitaan kiireellisiä hätätoimia tilanteen ratkaisemiseksi.

Vapaaehtoisista saatu apua

Usein tulijan ainoa omaisuus ovat päällä olevat kesävaatteet. He ovatkin kiitollisia, kun saavat mahdollisuuden käydä suihkussa ja evääksi palan sämpylää ja puhdasta vettä. Leipien jakoon ja leipien voitelemiseen keskus on saanut apua vapaaehtoisilta, sillä vakituisen väen aika ei yksinkeratisesti riitä kaikkeen tarpeelliseen työhön.

Henkilökunta joutuu tekemään laittoman pitkiä vuoroja ilman vapaapäiviä. Esimerkiksi kesälomaltaan palannut virkailija kertoo olleensä kesäloman jälkeen töissä 11 päivää peräjälkeen. Työpäivä alkaa aamu kahdeksalta ja päättyy illalla kymmenen yhdentoista aikaan.