Hyppää sisältöön

Ylen mittaus: Vasemmiston kannatus rysähti kaikkien aikojen pohjalukemiin

SDP:n ja vasemmistoliiton yhteiskannatus on hiipunut historiallisen alas, tasan 22 prosenttiin. Ylen elokuun mittauksessa keskusta jatkaa kärjessä, kokoomus kirii kakkosena ja perussuomalaisten suosio on laskenut. Oppositiossa vihreiden vahvaan kesänousuun tuli nyt takapakkia.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Pääministeripuolue keskustaa äänestäisi elokuun mittauksessa 23 prosenttia vastanneista.

Keskustan suosio on pysynyt kesän aikana vakaana ja huhtikuun eduskuntavaaleista keskustan kannatus on noussut lähes kaksi prosenttiyksikköä.

Kokoomus on kesän aikana vahvistanut asemiaan toiseksi suosituimpana puolueena. Huhtikuun eduskuntavaaleissa kokoomus sai enemmän ääniä kuin perussuomalaiset, mutta hävisi edustajapaikoissa niukasti perussuomalaisille.

Uusimmassa kannatusmittauksessa kokoomusta äänestäisi lähes 19 prosenttia vastanneista.

Valtiovarainministeripuolue on repinyt eron perussuomalaisiin jo lähes neljään prosenttiyksikköön. Kärkeen eli keskustaan kokoomuksella on takamatkaa samoin noin neljä prosenttiyksikköä.

Kohut syövät perussuomalaisia

Elokuussa perussuomalaisille mitattiin tasan 15 prosentin kannatus. Eduskuntavaaleista perussuomalaisten kannatus on pudonnut lähes kolme prosenttiyksikköä.

Tutkimusjohtaja Jari Pajunen Taloustutkimuksesta arvioi, että hallitusvastuu on leikannut perussuomalaisten suosiota. Myös kansanedustaja Olli Immosen ympärillä vellonut kohu on nakertanut perussuomalaisten kannatusta.

– Perussuomalaisilla varmaan näkyy nämä muutamat ulostulot ja nämä kivuliaat päätökset, mitä esimerkiksi Kreikka-asiassa on jouduttu tekemään. Ehkä kokoomus on löytänyt oman tyylinsä ja paikkansa hallituksessa ja pääsee toteuttamaan omaa politiikkaansa, Pajunen tulkitsee hallituspuolueiden kannatusmuutoksia.

Vihreillä katto vastassa?

Oppositiossa vihreiden vahvaan nousuun tuli elokuussa takapakkia. Samalla ero SDP:hen hieman kasvoi, vaikka myös demareiden kannatus suli hitusen. SDP:tä äänestäisi nyt 14,4 ja vihreitä 12,4 prosenttia vastanneista.

Tutkimusjohtaja Jari Pajunen näkee vihreillä edelleen nousun mahdollisuuksia, vaikka kannatuskatto näytti nyt tulevan vastaan.

– Vihreiden kannatus on ollut aika tiukasti tuossa 8–10 prosentin hujakoilla, ja on vaikea uskoa, että se siitä kovin paljon nousisi, jollei sitten tapahdu jotain mullistavaa. Vihreillä on potentiaalia vielä suurempaan kannatukseen, mutta ei ehkä tällaisiin perussuomalaisten tapaisiin jytkyihin, Pajunen pohtii vihreiden kasvun rajoja.

SDP:n laariin ei oppositiolisää

Oppositiossa SDP ei ole hyötynyt vihreiden kannatuksen notkahduksesta. Pajusen mukaan tämä ei ollut yllätys.  

– SDP:n ja vihreiden kannatusprofiilit ovat kuitenkin aika lailla erilaiset, joten kannatuksen kasvu tulee varmaan vähän eri suunnista, Pajunen  kuvailee.

Hallituksen yhteiskuntasopimusyrityksen kariutuminen ei ainakaan vielä näy SDP:n kannatuksen nousuna.  Tutkimusjohtaja Pajusen mukaan hallituksen kipeät päätökset eivät ole lisänneet opposition suosiota.

– Kaikki muut tutkimukset kertovat, että suomalaiset ovat tällä hetkellä aika hyvin tietoisia siitä, mitä tuleman pitää,  joten sitä on vähän vaikea kannatuksessa ulosmitata ikään kuin vastoin tätä trendiä.

– Kipeitä päätöksiä on tehty ja niitä on varmaan luvassa lisää.  Ehkä sellainen hyväksyntä yhteiskunnassa, kriisitietoisuus, on sillä tasolla, että nämä eivät sillä tasolla shokeeraa, että ne sataisivat suoraan opposition laariin, Pajunen huomauttaa.

Vasemmisto kyntää syvällä

Koko vasemmisto on yhä alamaissa. SDP:n lisäksi myös vasemmistoliiton kannatus suli elokuussa 7,6 prosenttiin. SDP:n ja vasemmistoliiton yhteiskannatus on nyt historiallisen heikko, tasan 22 prosenttia, eli vähemmän kuin keskustan kannatus.

Kymmenessä vuodessa vanhan vasemmiston kannatuksesta on kadonnut yli kolmannes. Elokuussa 2005 SDP:n kannatus oli 25,8 ja vasemmistoliiton 9,4 prosenttia. Vihreille mitattiin silloin 9,8 ja perussuomalaisille tasan kahden prosentin kannatus.

Kymmenen vuotta sitten keskustan kannatus oli 23,3 ja kokoomuksen 20,3 prosenttia eli hyvin lähellä puolueiden tämän päivän kannatuslukemia.

Ylen tuoreessa elokuun 2015 mittauksessa pienistä oppositiopuolueista RKP:lle mitattiin 4,2 ja kristillisdemokraateille 2,9 prosentin kannatus.

Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten 10.8.-1.9.2015 yhteensä 2447 henkilöä. Puoluekantansa kertoi 63,8 prosenttia kaikista vastanneista. Virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta noin 1,7 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.