1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Putkosen listalaisilta "kohtelias ei" kokouskutsulle – Soinilta vaaditaan julkituloa Immosesta

Perussuomalaisten puoluevirkailijan Matti Putkosen mustalle listalle joutuneet politiikot, tutkijat ja median edustajat eivät aio saapua keskustelutilaisuuteen.

Matti Putkonen Kuva: Yle

Avoimen kirjeen Matti Putkoselle ovat allekirjoittaneet SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne, puolueen kansanedustajat Eero Heinäluoma, Tytti Tuppurainen ja Erkki Tuomioja.

Myös vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön, vasemmistoliiton kansanedustajan Li Anderssonin sekä Helsingin yliopiston valtiopin professori Jan Sundbergin ja Demokraatin ex-päätoimittajan Antti Vuorenrinteen nimi löytyy kannanoton alta.

Kieltäytymistä perustellaan kahdella syyllä. Listalla joutuneet haluavat perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinilta ja puoluejohdolta lausunnon heidän suhtautumisestaan kansanedustaja Olli Immosen esiintymisiin, kirjoitusten sisältöihin ja niiden edustamaan aatemaailmaan.

"Olemme vaatineet nimenomaan tätä julkisuudessa, mutta jääneet ilman vastausta, eikä suljettu keskustelu kanssanne tarjoa vastausta kysymyksiimme.", lukee tiedotteessa.

Allekirjoittaneet haluavat, että keskustelu rasismista ja sen vastaan toimimisesta pysyy julkisena.

"Julkisesti esitetty kritiikki ja vastustus rasistisia lausuntoja kohtaan ei ole vihapuhetta tai kiihkoa, vaan osa demokraattista poliittista kulttuuriamme.", toteavat listalla olijat.

Listalaiset vaativat, että ulkoministeri Soinin ja perussuomalaisten puoluejohdon tulisi käydä keskustelu julkisesti, sillä heidän mielestään vastausta vaille on jäänyt myös Suomen kansa.

Matti Putkonen oli kutsunut mustalle listalleen joutuneet kansanedustajat palaveriin perussuomalaisten puoluetoimistolle ensi maanantaina. Paikalla olisi myös monikulttuurisuuden vastaisella Facebook-kirjoituksellaan kohun aiheuttanut kansanedustaja Olli Immonen (ps.).

Putkosen listalla on kaikkiaan 13 henkilöä. Perussuomalaisten mediavastaava katsoi heidän solvanneen ja panetelleen perussuomalaisia vielä senkin jälkeen, kun KRP päätti, ettei Immosen kirjoituksessa ole syytä epäillä rikosta.