1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Skeittarit suuttuivat – kaupunkilehti sulki kommentoinnin

Sarkastinen kritiikki kaupungin liikuntapaikkarakentamisesta Hei skeittari, ala hiihtämään! sai aikaan kommenttivyöryn Uusi Rovaniemi -lehden nettisivuilla.

Kotimaan uutiset
Uusi Rovaniemi kaupunkilehti
Raimo Torikka/Yle

Rovaniemellä kaksi kertaa viikossa ilmestyvän Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittajan Leena Talvensaaren kaupungin liikuntapaikkarakentamista kritisoiva kolumni Hei skeittari, ala hiihtämään! (siirryt toiseen palveluun) ymmärrettiin alan harrastajien piirissä pahasti väärin.

Kolumni lähestyi skeittareiden puuttuvien harratuspaikkojen ongelmaa yliampuvan sarkastisesti ja stereotypioita hyödyntäen, mutta tulikin tulkituksi kirjaimellisesti.

Erityisesti kolumnin loppukaneetti: _Hyvä skeittari, tässä kolmas neuvo: nosta lökäpöksysi, kasva aikuiseksi, mene töihin ja ala maksamaan veroja. Näin voit olla osaltasi turvaamassa, että hiihtolatujen ylläpitämiseen riittää rahaa tulevaisuudessakin" , _luettiin kirjaimellisesti ja siitä loukkaannuttiin väkevästi ja vihaisesti.

...Sinunlaisesi ihmiset pilaavat tämän maan. Lyhyesti, suksi vit...n. Olet varmaankin huomannut, että olet väärällä alalla, tai asut väärässä maassa...

Laita kämppä myyntiin ja muuta Venäjälle, urpo. Oisko korkee aika vaikka kaivaa oma hauta...

Lehden saama palaute oli massiivista ja tyylilajiltaan vihaista. Lopulta lehti päätti sulkea kommenoinnin nettisivuiltaan.

Jouduimme valitettavasti sulkemaan jutun kommentoinnin verkkosivuiltamme asiattomien kommenttien takia. Sarkasmi on vaikea tyylilaji eikä se avautunut kaikille lukijoille.

Vihapuhetta ja kannustusta

Päätoimittaja Leena Talvensaari kertoo kirjoituksen keränneen poikkeuksellisen paljon lukijoita ja keskustelijoita, joilta satoi kehuja mutta myös paljon kritiikkiä ja puhdasta vihapuhetta.

Ehkä monen nuoren on ollut vaikea uskoa, että keski-ikäinen täti onkin heidän puolellaan.

Leena Talvensaari

– Kolumnilla on nyt ollut noin 20 000 lukijaa, mikä on meidän mittakaavassa älyttömän iso määrä. Meidän verkkosivujen koko kävijämäärä on normaalisti viikossa noin 4000-6000, Talvensaari kertoo.

Leena Talvensaari kertoo nyt ymmärtävänsä paremmin niitä ihmisiä, jotka joutuvat vihapuheen kohteeksi.

– Uhkailuja on tullut aika paljon, Talvensaari kertoo, edelleen hieman hämmillisen kuuloisena.

– Kieltämättä yllätyin näin vihamielisestä palautteesta. Ehkä monen nuoren on ollut vaikea uskoa, että keski-ikäinen täti onkin heidän puolellaan ja kirjoitus siksi luettiin kirjaimellisesti.

– On siitä tullut myös myönteistä palautetta ja luulen, että suurin osa käsitti sen aivan oikein, sarkastisena.

Sarkasmi on todistetusti ollut hyvää kun se menee yksinkertaiselta lujaa ohi. Vasta kolmannella lukemalla ymmärsin kirjoittamasi. Käännetään palaute kiitokseksi hyvästä artikelista, kiitos.

Meinasin vetää herneen nenään, en sitten vetänytkään...nerokasta! :D Kiitos!

Lue seuraavaksi