Tuntiveloitteinen päiväkotimalli kerää kiitosta vanhemmilta – tässäkö vaihtoehto hallituksen kaavailemille leikkauksille?

Mikkelissä vanhemmat ovat olleet tyytyväisiä tuntiveloitteiseen päiväkotiin. Samalla mallia on kuitenkin kritisoitu siitä, että se tuottaa vähemmän tuloja päivähoidosta kunnalle. Kuntapäättäjän mielestä kunnan tarkoitus ei olekaan saada voittoa tuottamistaan palveluista.

Kuva: Titta Puurunen / Yle

Mikkelin kaikissa päiväkodeissa on siirrytty malliin, jossa päivähoidosta veloitetaan hoidon käytön mukaan. Vanhemmat voivat siis valita käyttämiensä päivähoidon tuntien määrän asteikosta, jossa pienin tuntimäärä on 0–60 tuntia ja suurin 161 tuntia tai enemmän kuukaudessa.

Päiväkoti Vilttihatussa Mikkelissä lapsi leimataan päiväkotipäivän aluksi älypuhelimella sisään ja hoitopäivän lopuksi ulos. Laskuri laskee toteutuneet tunnit.

Tuntimäärän kertaylitys siirtää seuraavan kuukausiveloituksen ylempään ryhmään, kun taas kahden kerran ylityksestä laskutus muuttuu pysyvästi. Tuntimäärää voi muuttaa perustellusta syystä.

Vanhemmat tyytyväisiä

Mikkeliläisen Henna Huttusen kahden lapsen perheessä ollaan oltu tyytyväisiä tuntikehyksiseen malliin.

– Ennen meillä oli päivähoidossa käyttämättömiä tunteja paljon enemmän, kertoo Huttunen.

Samalla kun vanhemmat säästävät, on tuntimallia kritisoitu siitä, että se tuottaa vähemmän tuloja kunnille. Mikkelin kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja Osmo Ukkonen pitää tärkeämpänä tuntiveloitteisen mallin tuomia hyötyjä vanhemmille.

– Ei kunnan kuulukaan tuottaa voittoa vaan huokeita palveluita asukkailleen, sanoo Ukkonen.

Ei kunnan kuulukaan tuottaa voittoa vaan huokeita palveluita asukkailleen.

Osmo Ukkonen

Hän näkee tuntiveloitteisen päiväkodin olevan yksi vaihtoehto suunnitelluille subjektiivisen päivähoidon leikkauksille ja kertoo, että yleisesti vanhemmat ovat olleet tyytyväisiä tuntiaikarajoihin.

– Uskon, että tämä malli tulee yleistymään muissakin kunnissa.

Ensi elokuussa kokopäiväiseen päivähoitoon pääsevät enää lapset, joiden vanhemmat ovat päätoimisia työntekijöitä, opiskelijoita tai yrittäjiä. Hallitus arvioi säästävänsä subjektiivista päivähoito-oikeutta leikkaamalla 62 miljoonaa euroa. Samalla myös päivähoitomaksut nousevat.