1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Nuorille paljon ohjelmaa – Helsinki Design Week suunnittelee tulevaisuuden kaupunkia

Useita muotoilupalkintoja napannut TWSU on suunnitellut BBC micro:bit –laitteen, joka jaetaan tänä syksynä miljoonalle brittikoululaiselle. Lapset voivat käyttää laitetta ideoihinsa.

Kolmiulotteisista kangaskuutioista koostuva yli 20 metriä pitkä Cubic Prism -teos elää valon ja tuulen mukana. Kuva: Yle

Japanilaisen Akane Moriyaman kangasinstallaatiota on kasattu jo kolme päivää Helsingin Kaapelitehtaan sisäpihalla. Installaatio on niin suuri, että Kaapelitehtaan piha oli miltei ainut mahdollinen paikka teokselle.

Kolmiulotteisista kangaskuutioista koostuva yli 20 metriä pitkä Cubic Prism -teos elää valon ja tuulen mukana. Teos on osa Japanese Design Revisited by Lexus -näyttelyä.

Entistä laajempi Helsinki Design Week alkaa tänään. Avajaiset järjestetään torstaina Kansallismuseossa. Tapahtumia on noin 25 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna ja kansainvälistyminen leimaa tapahtumaa. 

– Viime vuosi on ollut käänteentekevä teknologian suhteen tällä alallla, viestintäkoordinaattori Henna Kokko kertoo.

Kokon mukaan tapahtumalla on katse vahvasti tulevaisuuteen. Festivaali käsittelee “Aikakone”-teeman hengessä muotoilua tulevaisuuden tekemisen välineenä.

Helsinki Design Weekin ohjelma lapsille on laajempi kuin koskaan. Brittiläinen maker-kulttuurin suunnannäyttäjä Technology Will Save Us (TWSU) saapuu puhumaan 8. päivä syyskuuta Helsinki Design Weekin pääseminaariin.

Useita muotoilupalkintoja napannut TWSU on suunnitellut BBC micro:bit –laitteen, joka jaetaan tänä syksynä miljoonalle brittikoululaiselle. Lapset voivat käyttää laitetta luovien ideoiden toteuttamiseen ja pulmien ratkomiseen. 

Suomalaisten lukiolaisten teknologiakokemuksia tapahtumaan tuo Mehackit, joka tekee yhteistyötä jo 30 lukion kanssa.

– Haluamme tarjota nuorelle ensimmäisen teknologiakokemuksen. Tarjoamme lukioille valinnaisia teknologia- ja robotiikkakursseja, varatoimitusjohtaja Heidi Karppinen Mehackitista selittää.

Jätkäsaari päänäyttämönä

Helsinki Design Weekin vahva kaupunkiteemainen ohjelma kurkistaa tulevaisuuden kaupunkiin.

Festivaalin vuoden 2015 päätapahtumapaikkana toimii Lars Sonckin suunnittelema, suojeltu L3-satamamakasiini Jätkäsaaren uudessa, kehittyvässä kaupunginosassa. Tilan näyttelyarkkitehtuurista vastaa Joanna Laajisto Creative Studio.

HDW:n päänäyttelyssä L3 Muotoilumakasiinissa on mukana lähes 40 huipputason muotoiluyritystä.

Design Market on Pohjoismaiden suurin muotoilualan varastomyynti ja yksi Helsinki Design Weekin kestosuosikeista. Kaapelitehtaalla myydään alennushintaisia huonekaluja ja vaatteita. Tänä vuonna mukana on myös virolaisia ja ruotsalaisia muotoilijoita.

Helsinki Design Weekin yli 200 tapahtumaa levittäytyvät ympäri kaupunkia. Ensimmäisenä festivaalilauantaina 5. päivä syyskuuta kurkistetaan tulevaisuuden Helsingin kaupunkiluontoon eli vuosikymmeniä asumattomana olleeseen Helsingin edustalla sijaitsevaan Vallisaareen.

– Muotoilu on jo pysyvä osa Helsingin kaupungin kehittämistä. Rooli vahvistuu entisestään, kun Helsingistä tuli tämän vuoden alussa Unescon muotoilukaupunki, toteaa Helsinki Design Weekin ohjelmajohtaja Hanna Harris tapahtuman nettisivuilla.