Masentuneen maailmassa värit todella haalistuvat

Kun mieli mustuu tai arki harmaantuu, kyse ei ole pelkistä kielikuvista vaan aidoista havainnoista.

tiede
Nuori katsoo kännykkäänsä ikkunan edustalla.
Tunteet ja mieliala voivat vaikuttaa näkökykyyn ja nähdyn tulkintaan aivoissa.Tiina Jutila / Yle

Surulliset, alakuloiset ja masentuneet ihmiset näkevät maailman värittömämpänä kuin muut. Tämä huomattiin Rochesterin yliopistossa ja teknillisessä korkeakoulussa tehdyissä tutkimuksissa Yhdysvalloissa.

Jo aiemmin on havaittu, että tunteet ja mieliala voivat vaikuttaa näkökykyyn ja nähdyn tulkintaan aivoissa. Nyt tutkijat selvittivät erityisesti sitä, miten tunnetila kytkeytyy värien näkemiseen.

Ensimmäisessä kokeessa yhdelle ryhmälle esitettiin surullinen animaatio ja toiselle hauska komediavideo. Tämän jälkeen osallistujille näytettiin peräkkäin 48 punaista, keltaista, vihreää ja sinistä lappua, joiden värikylläisyys oli pieni.

Surullisen animaation katsoneet tunnistivat värejä huonommin kuin hauskan videon nähneet. Erot tulivat kuitenkin ilmi vain keltaisissa ja sinisissä lapuissa.

– Yllätyimme siitä, miten täsmällisesti tunnistuksen heikentyminen painottui sinisen ja keltaisen akselille, kertoo (siirryt toiseen palveluun) Christopher Thorstenson Rochesterin yliopistosta.

Sama tulos toistui toisessa kokeessa, jossa yksi ryhmä katsoi surullisen ja toinen ryhmä neutraalin videon. Kaikkien videoiden herättämät tunnevaikutukset oli testattu kattavasti jo aikaisemmin.

Edellisissä tutkimuksissa on pantu merkille, että sinisen ja keltaisen havaitseminen on yhteydessä välittäjäaine dopamiiniin. Keskushermostossa vaikuttava dopamiini liittyy mielihyvän kokemiseen ja osallistuu tunteiden säätelyyn.

Tutkijat raportoivat havainnoistaan Psychological Science -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).