Mika Häkkinen, Jarkko Nieminen ja Jan Vapaavuori – Kuusamo on suomalaisjulkkisten pakopaikka

Monet tunnetut suomalaiset hakevat rauhaa julkisuudelta Koillismaan jylhistä maisemista. Pakopaikan Kuusamosta ovat löytäneet niin poliitikot, urheiljat kuin liikemiehetkin.

Kotimaa
Juha Kankkusen nimeä käyttävä ja osittain omistama ajoharjoittelukoulu toimii Kuusamossa.
Yle

Kuusamon noin 7 300 loma-asunnossa vierailee ja asuu vuosittain tuhti joukko julkisuuden henkilöitä. Rukan kiivas rakentaminen 2000-luvulla on houkutellut alueelle erityisesti menestyneitä urheilijoita.

Lomamatkaltaan niin sanotut julkkikset hakevat pääsääntöisesti rauhaa julkisuudelta.

– Eivät he halua profiloitua lomillaan millään tavalla, sanoo Kuusamoon vuosia julkkisvieraita tuonut kuusamolaistaustainen yrittäjä.

Mökin Rukan seudulla omistavat muiden muassa formula-autoilijat Mika Häkkinen ja Heikki Kovalainen. Häkkisen huvilalla on nähty vieraana esimerkiksi Monacon ruhtinas Albert.

Kuusamossa jo vuosia liukkaan kelin ajokoulua pitänyt rallin maailmanmestari Juha Kankkunen on opastanut paikan päällä F1-kuskeista ainakin Sebastian Vetteliä ja Nico Rosbergia. Rallin maailmanmestari Tommi Mäkinen on alkanut myös viihtyä Rukan maisemissa viime vuosina.

Eläköityneistä F1-kuskeista syksyisin aikaansa Kuusamossa viettää Mika Salo, joka on intohimoinen hirvenmetsästäjä.

Hirvenmetsästystä harrasti myös hiljattain kuollut pizzakeisari Rabbe Grönblom. Hän omisti mökin Itä-Kuusamossa, jonka paikallisen hirviseurueen aktiivijäsen hän oli.

Luksusmökki Rukan huipulla

NHL-jääkiekkoilijoista loma-asunnon Rukalta on hankkinut muun muassa Oulun Kärpissä pelannut maalivahti Nicklas Bäckström. Myös Lasse Kukkosella on luksushuvila Rukan huipulla.

Pian uransa päättävä tennistaituri Jarkko Nieminen omistaa niinikään huvilan Rukan tuntumassa.

Talvisin usean kuukauden ajan Rukan latuja hiihtelee selostajalegenda Anssi Kukkonen.

Kuusamolaisen kanssa avioitunut pujottelun maailmanmestari Kalle Palander omistaa puolestaan urheiluasusteliikkeen Rukan ydinkeskustassa.

Politiikan höyryjä päästellään Koillismaalla

Kuusamossa vierailevat julkisuuden henkliöt ovat kiinnostaneet kansaa vuosikymmenien ajan. Suuri keskustelun aihe Kuusamossa oli jo 1970-luvulla Juuman Tikkuniemeen rakennettu luksushuvila, jossa tapasi viettää aikaansa muun muassa presidentti Urho Kekkonen seurueineen.

Nykypoliitikoista asunnon Rukalla omistaa muun muassa europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari. Rukalla viihtyy myös Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori.

Kuusamon loma-asunnoista noin kolmanneksen omistavat kuusamolaiset. Pääkaupunkiseutulaisten omistuksessa mökeistä on noin kymmenen prosenttia, samoin kuin Oulun seudulla asuvien.

Loput mökkien omistuksista sijoittuu eri puolille Suomea.