A-studio kysyy: Majoittaisitko turvapaikanhakijan kotiisi?

Turvapaikanhakijoita saapuu Suomeen jopa sata päivässä, ja vastaanottokeskukset ovat ääriään myöten täynnä. Esimerkiksi Saksassa ja Islannissa ihmiset ovat alkaneet tarjota turvapaikanhakijoille yösijaa kodeistaan. Myös Suomessa on nyt vireillä erilaisia kotimajoitusverkostoja.

A-studio
Syyrialaisia pakolaisia Serbian puolella lähellä Miratovacin kylää ja Makedoninan rajaa.
Syyrialaisia pakolaisia Serbian puolella lähellä Miratovacin kylää ja Makedoninan rajaa 25. elokuuta.Đorđe Savic / EPA

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Juniin pakkautuvia ihmisiä, vaarallisia vene- ja rekkakyytejä ja täyteen ahdettuja vastaanottokeskuksia.

Euroopassa turvapaikanhakijoiden tulva kasvaa. Tänä vuonna Saksaan saapuu arviolta 800 000, Kreikkaan 235 000 ja Unkariin 150 000 turvapaikanhakijaa. Suomeen heitä arvioidaan tulevan yli 15 000. Vastaanottokeskukset ovat joka puolella Suomea täynnä, ja uusia keskuksia pitäisi avata joka viikko. Petipaikkoja on yritetty saada lisää myös esimerkiksi telttamajoituksella.

Tilanne on herättänyt suomalaisissa suurta auttamishalua ja kiivasta vastustusta: Joidenkin mielestä uusien vastaanottokeskusten avaaminen kotikuntaan tuo pelkkiä ongelmia, kun toiset puolestaan ovat valmiita avaamaan tuntemattomalle oman kotinsa oven.

Facebookiin on viime viikkoina perustettu lukuisia erilaisia ryhmiä, joissa voi tarjota majoitusta ja erilaista apua turvapaikanhakijoille. Kotimajoitukselle on haettu mallia muun muassa Berliinistä, jossa Refugees Welcome (siirryt toiseen palveluun) -sivusto välittää asuinpaikkoja pakolaisille. Noin 2000 kotimajoituksesta kiinnostunutta suomalaista on liittynyt Refugees Welcome–Kotimajoitusta turvapaikkaa tarvitseville -ryhmään.

Tamperelainen *Laura Järviluoma *tyhjensi kotinsa makuuhuoneen viime viikolla, koska halusi auttaa hädässä olevia ihmisiä. Lauantaina perheen luokse muutti irakilainen pariskunta 3-vuotiaan lapsen kanssa. Tarkoituksena on antaa pakomatkasta väsyneelle perheelle paikka muutamaksi kuukaudeksi.

– Meillä oli jo ennestään uusioperhe, mutta nyt meillä on tällainen fuusioperhe, Järviluoma sanoo.

Olisitko sinä valmis antamaan yösijan turvapaikanhakijalle kodissasi? Kyselymme tulos kerrotaan illan A-studion lähetyksessä. Voit myös osallistua keskusteluun Twitterissä hashtagilla #yleastudio.

Aihetta käsitellään A-studiossa perjantaina 4.9. Juontajana Sanna Ukkola. TV1 kello 21.05. #yleastudio