Vastaanottokeskus suunnitteilla entisen lentosotakoulun tiloihin – Kauhavalla rajua vastustusta mutta myös auttamishalua

Suunnitelma Kauhavalle perustettavasta turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksesta on saanut kannattajat ja vastustajat liikkeelle. Vastaanottokeskusta puoltava adressi vetoaa kauhavalaisten inhimillisyyteen ja siihen, että myös muut Euroopan maat ovat auttamassa hätää kärsiviä. Vastaanottokeskusta vastustava adressi ja kuntalaisaloite taas pureutuu pelkoihin ja mahdollisiin lieveilmiöihin.

Kotimaa
Kahden Fougan patsas paljastettiin lentosotakoulun alueella 30 vuotta sitten.
Lentosotakoulun tiloihin suunniteltu vastaanottokeskus herättää mielipiteitä puolesta ja vastaan Kauhavalla.Pasi Takkunen / Yle

Keskusta kannattavan adressin takana on vaasalainen Pia Mouazan, jonka juuret ovat Kauhavan Kortesjärveltä.

– Kauhavalle ja moneen muuhun paikkaan tarvitaan vastaanottokeskusta, koska hädässäolevia on niin paljon, että meidänkin täytyy tehdä jotain asian eteen. Kauhavalla on hyvät tilat tyhjänä sitä varten, ja Kauhavalla on ennenkin ollut paljon lämminsydämisiä ihmisiä. Minun omat isovanhemmatkin on tulleet tänne evakkoina, niin miksei voisi toimia nytkin, Pia kertoo motiiveistaan.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Risto Mattila on puolestaan saanut lukuisia yhteydenottoja ja päättänyt tehdä vastaanottokeskusta vastustavan kunnallisaloitteen sekä adressin.

– Minä sain niin paljon palautetta ihmisiltä, jotka olivat hanketta vastaan niin katsoin että pitää toimia heti. Kauhavalla ei ole ennestään kokemusta pakolaisista, kotouttamisesta, ei ole poliisia, terveyspalvelut voivat ruuhkautua, Mattila luettelee.

Mattilan mukaan vastaanottokeskus tuo mukanaan lieveilmiöitä, kuten väkivalta- ja seksuaalirikollisuutta ja mahdollisia Isiksen soluttautujia.

Pia Mouazania vastustus ihmetyttää.

– Ehkä ihan ensimmäiseksi hämmennystä, että onko tämä se sama pitäjä missä mä olen kasvanut ja varttunut, onko siellä noin kovasydämisiä ihmisiä jotka pystyy sulkemaan sydämensä ihmisten hädältä.

Mattila puolestaan ihmettelee vastaanottokeskusta puoltavien motiiveja.

– Kyllä mä nyt vähän ihmettelen, kun katson nimilistaa niin kaikki oli jostain muualta kuin Kauhavalta, en ymmärrä miksi ulkopaikkakuntalaiset lähtee puuttumaan Kauhavan asioihin.

Kauhavalla järjestetään vastaanottokeskuksen perustamisesta avoin keskustelutilaisuus tulevana maanantaina. Vastustajat ovat pohtineet mielenosoituksen järjestämistä.