Tutkijat: Ilmastolupaukset kaukana kahden asteen tavoitteesta

Valtioiden lupaukset päästöjen leikkauksista merkitsevät ennemmin kolmen kuin kahden asteen ilmaston lämpenemistä. Tähän mennessä reilut 50 maata on ilmoittanut päästötavoitteensa Pariisin ilmastokokousta varten.

Ulkomaat
Saksalaisen sokeritehtaan piipusta nousee savua taivaalle.
Armin Weigel / EPA

Kansainväliset ilmastoneuvottelut ovat tällä viikolla menossa Bonnissa. Tavoitteena on laatia sellainen luonnos joulukuussa pidettävää Pariisin ilmastokokousta varten, että uusi kattava ja sitova ilmastosopimus syntyisi.

Sitä varten odotetaan valtioiden ilmoittavan, kuinka paljon ne ovat valmiita leikkaamaan kasvihuonekaasupäästöjään (siirryt toiseen palveluun). Tähän mennessä yli 50 maata on ilmoittanut leikkauksistaan. Ne kattavat yli 60 prosenttia maailmaan päästöistä.

– Jos tavoitellaan sitä, että ilmasto ei lämpene yli kahta astetta, niin nyt ollaan kaukana tavoitteesta, sanoo lupauksia analysoinut tutkija Niklas Höhne saksalaisesta New Climate Institutesta. Höhnen mukaan nyt ollaan pikemminkin kolmen asteen tiellä.

Kansainvälinen yhteisö on yhdessä sopinut kaksi astetta turvarajaksi, jonka yli ei pitäisi mennä. Tähän mennessä ilmakehä on lämmennyt vajaan asteen.

Pysyäkseen kahden asteen tiellä ihmiskunnan olisi tiputettava kasvihuonekaasupäästöt nykyisestä 50 miljardista tonnista vuodessa noin 40:een vuoteen 2025 mennessä, laskee neljästä tutkimuslaitoksesta koostuva Climate Action Tracker (siirryt toiseen palveluun).

Vain kaksi maata saa synninpäästön

Tutkijat ovat analysoineet 15 merkittävimmän maan ilmastolupaukset, eikä kovin moni saa silityksiä päälaelle.

– Tähän mennessä lupauksensa antaneista maista vain Marokko ja Etiopia ovat kahden asteen tiellä, eikä niillä ole kovin paljon painoarvoa kokonaisuudessa, sanoo Höhne.

Tutkijat pitävät täysin riittämättöminä esimerkiksi Australian, Kanadan, Japanin ja Venäjän lupauksia. He painottavat, että näiden maiden pitäisi vielä tiukentaa lupauksiaan.

Sensijaan suuriin päästäjiiin kuuluvat Kiina, Yhdysvallat ja EU ovat sellaisella tiellä, joka voi johtaa alle kahden asteen lämpenemiseen, mutta vain toisten maiden avustuksella.

Näinollen on äärimmäisen merkittävää se, mitä puuttuvat maat lähiaikoina lupaavat. Niiden joukossa on sellaisia suurpäästäjiä kuin Intia, Brasilia, Indonesia, Etelä-Afrikka ja Turkki.

Toivoa ei ole menetetty

Tutkija Niklas Höhne sanoo, että toive kahden asteen rajan saavuttamisesta on vielä olemassa.

– Näemme monia positiivisia kehityksiä. Esimerkiksi uusiutuvia energialähteitä käyttävä teknologia on halventunut nopeammin kuin odotettiin.

Hän myös muistuttaa, että kansainväliset neuvottelut noudattavat aina tiettyjä lainalaisuuksia. Niihin kuuluu se, että ehdotukset alussa ovat konservatiivisia.

– Kun on sekä teknisiä mahdollisuuksia että poliittisia keinoja, niin toivon että saavutamme loputa kahden asteen tavoitteen.

Virkamiesneuvotteluja jatketaan Bonnissa vielä perjantaihin. Seuraava neuvottelujakso on lokakuussa. Pariisin ilmastokokous alkaa marraskuun 30. päivä ja jatkuu joulukuun 11. päivään saakka.