1. yle.fi
  2. Uutiset

Matti Rönkä vaihtoi Kärpän Einoon

Kirjailija Matti Rönkä on lähtenyt uusille urille. Dekkareistaan tunnettu kirjailija on vaihtanut Viktor Kärpän hieman hämärät businekset koskettavaan tarinaan sodan käyneestä miehestä. Eino-niminen romaani ei ole kuitenkaan sotakirja.

Matti Rönkä
Matti Rönkä
Gummerus Kustannus Oy

Kirjailija, Ylen uutisjuontaja Matti Rönkä on kirjoittanut seitsemän dekkaria, joiden päähenkilönä seikkailee sympaattinen, mutta silloin tällöin lain väärälle puolelle eksyvä Viktor Kärppä. Aihepiirin vaihtaminen tyystin toiseen kutkutti, mutta myös jännitti.

– Nyt oli vapaus, mutta toisaalta vaikeus siinä, että oli rakennettava tarina ja jonkinlainen juonikehikko ilman tietyn genren turvallista ohjenuoraa. Se oli toisaalta vähän pelottavaa, toisaalta kauhean vapauttavaa, kertoo Matti Rönkä.

Tutun tyylin ja aihepiirin vaihtaminen on kirjailijalle aina riski. Matti Rönkä on tässä kuitenkin onnistunut ja kirja on saanut hyvää palautetta niin kriitikoilta kuin muiltakin lukijoilta.

– Olin hyvin huojentunut kun kustantaja sanoi, että kyllä tästä kirja tulee. Mutta oli se kuitenkin luistelua heikoilla jäillä. Itse tiesin, että haluan kirjoittaa juuri tällaisen ja tämänpituisen tarinan, mutta en voinut olla yhtään varma, että mitä sieltä sanotaan, muistelee Rönkä.

Tutut miehet tarinan lähteenä

Outokummussa syntynyt kirjailija Matti Rönkä kuvaa uusimmassa romaanissaan Eino suomalaisia miehiä.

Kirjan päähenkilö on sodan käynyt tervaskanto Eino, jonka terveys ja muisti alkaa jo heiketä. Kirjan teemana on paitsi sota myös Einon suhde omaan poikaan ja pojanpoikaan.

Se oli toisaalta vähän pelottavaa, toisaalta kauhean vapauttavaa.

Matti Rönkä

– Tämä kirja ei ole sotakirja eikä mikään veteraanien kunnian palautus, ei sitä kunniaa ole koskaan vietykään, painottaa Rönkä.

Kirjan päähenkilö Eino on fiktiivinen hahmo, mutta kirjailija on ammentanut tarinaan aineksia myös omasta tutusta ympäristöstä ja lapsuudestaan.

– Olen hyödyntänyt julmasti tai lempeästi niitä tarinoita joita olen itse kuullut sodan käyneiltä naapurien miehiltä, omilta sediltä tai enoilta. Niiltä ihmisiltä, joiden keskuudessa olen kasvanut. Uskon, että minun on helppo ajatella omien lapsuusmuistojen kautta, että minkälaista se arkinen elämä oli 1940-luvulla , kertoo Rönkä.

Miehiä kolmessa polvessa

Einon lisäksi kirjan keskeisiä henkilöitä ovat Einon poika Janne sekä etenkin pojanpoika Joonas, joka kiinnostuu muistihäiriöisen ukin sota-ajan jutuista. Kirja onkin kuvaus suomalaisista miehistä kolmessa sukupolvessa.

Isäksi joudutaan harjoittelematta ja se on hankala paikka monella lailla.

Matti Rönkä

– Kirjan keskeinen teema on isän ja pojan välisen suhteen hankaluus. Isäksi joudutaan harjoittelematta ja se on hankala paikka monella lailla. Tottakai siinä tulee väistämättömät nuoren miehen kapinoinnit. Kirjassa kuvataankin tiettyjen asioitten periytymistä tai muuttumattomana pysymistä.

Kirjan päähenkilön, 90-vuotiaan Einon ja hänen pojanpoikansa Joonaksen suhde on puolestaan lämmin ja luottavainen.

– Eino ja pojanpoika ovat hyvin samanlaisia ihmisiä ja itseasiassa joutuvat mahdollisesti samanlaisiin tilanteisiin ja samanlaisten valintojen eteen. Koska aika on erilainen niin valinnat ja faktiset tilanteet ovat tietysti erilaisia.

Pohjois-Karjalasta kotoisin olevan Matti Röngän uutukainen romaani Eino on todentuntuinen paitsi henkilöiltään myös ympäristön ja maiseman puolesta. Tarina sijoittuu fiktiiviseen Leppäkosken kuntaan, pieneen maalaispitäjään. Kirjassa vilahtelee myös pohjoiskarjalaisia paikannimiä, muun muassa Ilomantsi ja Liperi. Eikä kirjasta puutu jännitystäkään, vaikka dekkarista ei olekaan kysymys.

Lue seuraavaksi