Nanson pääluottamusmies: "Koskaan ei ruokalassa ole ollut niin hiljaista"

Nanson ilmoitus tuotannon mahdollisesta lopettamisesta Suomessa veti henkilökunnan sanattomaksi Nokian tehtaalla. Työntekijät osasivat odottaa säästöjä, mutta tehtaiden sulkemisvaihtoehto tuli täytenä yllätyksenä.

talous
Ompelukone
Antti Eintola / Yle

Me arvioimme tekevämme tappiota tänäkin vuonna. On pakko reagoida aika järeästikin.

Leena Syrjälä

Nanson ilmoitus yt-neuvottelujen käynnistämisestä Suomessa ei tullut henkilökunnalle yllätyksenä. Pääluottamusmies Pirjo Laitisen mukaan tiedossa on ollut, että Nansossa on jo monta vuotta menty miinuksella.

– Se oli yllätys, että se koskettaa Tornion ja Nokian yksikön tuotantolaitoksia. Luulisi, että siinä käsiteltäisiin ensin lomautuksia tai muuta sellaista, kun lomautukset ovat nyt päällä vuoden loppuun.

Yhtiön mukaan yt-neuvottelut saattavat johtaa jopa 200 henkilön irtisanomiseen ja oman tuotannon lopettamiseen Suomessa.

– Neuvottelujen piiriin kuuluu vaihtoehtona se, että tuotanto loppuu joko kokonaan tai osin. Yksiköiden lopettamisen lisäksi käsitellään muun muassa tehtävämuutoksia. Visioita aletaan käydä läpi vasta neuvottelupöydässä.

Nanson henkilökunnalle tehtaan mahdollinen lopettaminen on tullut kovana iskuna, sanoo pääluottamusmies Pirjo Laitinen.

– Onhan se kova isku. Kun koko henkilöstö oli kuulemassa tämän asian, oli aivan hiljaista. Hiljaista ja hautajaismainen tunnelma. Eikä tullut kenellekään mieleenkään mitään mielenilmaisua järjestää, koska on niin heikosti mennyt.

Viimeisen mohikaanin yt-neuvottelut

Nanson yt-neuvottelut alkavat ensi viikon keskiviikkona. Pääluottamusmies Pirjo Laitinen lähtee niihin vielä toiveikkaana.

– Minulla on aina sellainen usko ja vahva tahto, että joitain työpaikkoja säilyy ja löydetään joku oleellinen ratkaisu tähän tilanteeseen. Toivon omistajilta sellaista avoimmuutta, ettei sitten viimeisessä yt-pöydässä sanota kuinka moni lähtee.

Vaatteita ostetaan entistä vähemmän

Nanson toimitusjohtajan Leena Syrjälän mukaan yt-neuvotteluihin on päädytty pitkään jatkuneen talouden alavireen seurauksena.

Onhan se kova isku. Kun koko henkilöstö oli kuulemassa tämän asian, oli aivan hiljaista. Hiljaista ja hautajaismainen tunnelma.

Pirjo Laitinen

– Suomessa kuluttajien ostovoima on heikentynyt. Naisten pukeutumiseen on käytetty 10 prosenttia vähemmän rahaa kuin edellisenä vuonna. Kysyntä on heikkoa ja se näkyy myösmeidän alkuvuoden luvuissamme.

– Kun me arvioimme loppuvuotta, tilanne ei näytä mitenkään kovin hyvältä. Me arvioimme tekevämme tappiota tänäkin vuonna. On pakko reagoida aika järeästikin.

Yksi vaikuttava tekijä on Venäjän kaupan hyytyminen.

– Myös Venäjällä, jossa me olemme aiemmin olleet hyvissä asemissa, sielläkin on myynti vähentynyt merkittävästi. Lisäksi kansainvälinen vaatteiden verkkokauppa on vaikuttanut asiaan. Koko kaupan rakenne pukeutumisessa on muuttunut viime vuosien aikana: ulkolaisia toimijoita on aiempaa enemmän Suomessa, lisäksi on ulkomaistaja kotimaista verkkokauppaa ja niin edelleen.