Yle Budapestissa: "Asemalla täysi kaaos"

Keletin asemalla Budapestissa on suuri määrä epätoivoisia ihmisiä, jotka ovat henkisesti lopussa raskaan matkan jälkeen, kertoo Pauli Lahti.

Ulkomaat
Siirtolaisia Kalatin rautatieasemalla Budapestissa.
Budapestin Keletin rautatieasemalla epätoivoiset turvapaikanhakijat yrittävät päästä Itävaltaan ja Saksaan kulkeviin juniin. Poliisi päästi siirtolaiset viimein asemalle, mutta junat eivät ole lähdössä Länsi-Eurooppaan, kertoo Ylen paikalla oleva toimittaja Pauli Lahti.

Budapestin Keletin rautatieasema on tupaten täynnä epätoivoisia siirtolaisia. On ihmismäärään nähden ihme, ettei asemalla ole syttynyt väkivaltaisuuksia, kertoo Ylen paikalla oleva toimittaja Pauli Lahti.

Asemalla on kolme junaa, joihin siirtolaiset tunkeutuivat. Aseman henkilökunta yritti kertoa, etteivät junat ole lähdössä Saksan tai Itävaltaan, mihin siirtolaiset epätoivoisina pyrkivät, mutta ihmiset eivät poistuneen junista.

Yhden junan oli määrä pysyä asemalla, mutta siirtolaiset täyttivät senkin ääriään myöten, Lahti kertoo.

Keletin aseman henkilökunta ei saa Lahdelta kovin korkeaa arvosanaa. Kuulutukset asemalla ovat tulleet vain unkarin kielellä, mitä tulijat eivät ymmärrä.

Olosuhteet pakolaisleiriksi muuttuneella asemalla ovat vaikeat.

– Hallissa on lähes sietämättömät olot. Täällä Budapestissa on tällä hetkellä lähes 30 astetta lämmintä, mutta ulkosalla on silti viileämpää kuin sisällä, Lahti raportoi.

Siirtolaiset haluavat erityisesti Saksaan tai Itävaltaan, mutta moni olisi valmis jo lähtemään mihin tahansa, kunhan vaan saa pakolaisstatuksen, Lahiti kertoo ihmisten tunnelmista.

Ihmiset ovat viettäneet aseman edustalla useita päiviä ja heillä on takanaankin pitkä matka. Lahden mukaan he ovat henkisesti erittäin väsyneitä.