Hyppää sisältöön

Härskiintynyt haju huulilla ei houkuta – Milloin huulipuna on liian vanha?

Huulipunan käyttäjillä kylpyhuoneen kaapit ja meikkipussukat tuppaavat täyttyä vanhoista punapuikoista. Kauniita ja arvokkaita huulimaaleja ei hennota heittää pois, vaikka niiden viimeinen käyttöpäivä olisi mennyt. Kosmetiikka-ammattilaiset tietävät, kuinka pitkään huulipuna on kelvollinen.

Huulissa on lukuisia herkkiä hermopäitä. Pienikin kosketus voi aktivoida mielihyväntunteen. Kuva: Iita Pirttikoski / Yle

Kosmetiikka vanhenee siinä missä elintarvikkeetkin – eikä ihme, sillä esimerkiksi huulipunien valmistamisessa käytetään paljon samoja ainesosia kuin teollisissa elintarvikkeissa.

Lumenen tuotekehitysjohtaja Tiina Isohannin mukaan kosmetiikan valmistamisessa tällä hetkellä suosiossa ovat luonnon raaka-aineet.

– Esimerkiksi monet huulipunat sisältävät luonnonvahoja ja -öljyjä. Väri saadaan pigmenttiaineista, joita on useita, mutta niitä kaikkia koskee Euroopan kosmetiikkalainsäädäntö: se määrää, mitä väriaineita voidaan käyttää ja kuinka paljon. Yleisimpiä ovat rautaoksidit, helmiäisefekti punaan tulee micasta eli kiilteestä.

Kuva: Riika Raitio / Yle Keski-Suomi

Lisäksi monet sisältävät aurinkosuoja-aineita sekä hajusteita ja makuaineita. Tyypillisesti ne ovat samanlaisia kuin elintarvikkeissa: hedelmä- tai marja-aromeja, vaniljaa tai toffeeta.

Koska öljyt voivat hapettua, kansankielellä härskiintyä, huulipunat eivät säily loputtomiin – siitäkään huolimatta, että niihin lisätään myös erilaisia säilöntäaineita.

– Toki huulipuna on mahdollista valmistaa täysin synteettisesti, mutta sekään ei välttämättä paranna säilyvyyttä.

Pao paljastaa säilyvyyden

Jokaisessa kosmetiikkapurkissa pitää olla niin sanottu period after opening -merkintä, avatun purkin kuva, joka kertoo, kauanko tuote säilyy avaamisen jälkeen. Isohannin mukaan huulipunissa tyypillinen säilyvyysaika on 12 kuukautta.

Pigmenttiaineita koskee Euroopan kosmetiikkalainsäädäntö: se määrää, mitä väriaineita voidaan käyttää ja kuinka paljon.

Tuotekehitysjohtaja Tiina Isohanni

Kosmetologi, maskeeraaja Ville Äikäs muistuttaa, että kotimeikkaajan paras apuväline tuotteen kunnon arviointiin on oma nenä ja suu: kun tuote on pilalla, sen kyllä haistaa ja maistaa.

– Sellaista ei iholleen halua! 

Myös Isohannin mielestä huulipunan hajuun ja makuun kannattaa luottaa, ei niinkään ulkonäköön.

– Koostumukseen ja väriin voi vaikuttaa säilytysolosuhteet. Jos huulipuikkoa on säilytetty liian kuumassa tai kylmässä, rakenne on voinut muuttua, mutta se ei välttämättä estä käyttöä. Ja vaikka huulipuna olisi pilaantunut, vaarallista sen käyttäminen ei ole, se ei vain ole kovin miellyttävää.

Samoja aineita elintarvikkeissa

Euroopassa jokaiselle kosmetiikkatuotteelle tehdään tarkka turvallisuusarviointi. Esimerkiksi huulipunissa raaka-aineet käydään läpi ja niille lasketaan turvallisuusmarginaalit, joilla arvioidaan, paljonko ainetta voi joutua elimistöön.

Jos esimerkiksi lapsi haukkaisi huulipunasta palan, ottaisin kyllä itse yhteyttä lääkäriin.

Tuotekehitysjohtaja Tiina Isohanni

– Monet aineista tosin ovat sellaisia, joita käytetään myös elintarvikkeissa, Isohanni huomauttaa.

Euroopassa toimii koko maanosan kattava järjestelmä, jossa myrkytystietokeskuksilla on pääsy EU:n kosmetiikkatuotetietokantaan, ja sitä kautta valmistajien antamiin tuotetietoihin.

– Jos esimerkiksi lapsi haukkaisi huulipunasta palan, ottaisin kyllä itse yhteyttä lääkäriin, vaikka mitään vaaraa ei pitäisi ollakaan – sellaisesta asiasta vain haluaa olla täysin varma.

Isohanni ei pidä vaarallisena vanhojen huulipunien antamista vaikkapa lasten maalausleikkeihin – vaikkei niitä sellaiseen ole tarkoitettukaan.

 – Siististi ja valvotusti käytettynä en näkisi ongelmaa. Se on hyvä huomioida etukäteen, että huulipuna voi olla haasteellisia poistaa pinnoilta ja vaatteista. Iholta se yleensä saadaan pois, mutta toki hyvin pysyvä huulipuna voi jättää joksikin aikaa jälkiä ihoonkin.

Puikosta tai pensselillä

Huulipunan levitykseen on tekniikka jos toinenkin, mutta Äikkään mielestä on ihan hyvä tapa levittää huulipunaa suoraan puikosta, koska "sen vuoksi se on suunniteltu sen muotoiseksi kuin mikä sen on."

Kun huulipuikkoon kosketaan sormin, siihen voi mennä pöpöjä ja silloin säilyvyys voi heiketä.

Kosmetologi Ville Äikäs

– Toinen yhtä hyvä tapa on laittaa siveltimellä, silloin lopputuloksesta saa ohuemman kuin levittämällä suoraan puikosta. Jos ihan ohuen kerroksen haluaa, voi varovasti sormella taputella väriä huulille. Mutta silloin, kun puikkoon kosketaan sormin, siihen voi mennä pöpöjä ja silloin säilyvyys voi heiketä.

Myös Isohanni muistuttaa hygieenisestä käytöstä: huulipuna on vain yhden ihmisen tuote, eikä sitä pitäisi lainata kaverille.

"Tuntuu ja näyttää hyvältä"

Äikkäänmielestä laadukkaassa huulipunassa on hyvä ja pysyvä väri, ja se levittyy hyvin.

Jos haluaa, että puna pysyy hyvänä, päivä pitää olla syömättä, juomatta ja pussaamatta.

Kosmetologi Ville Äikäs

– Se myös tuntuu  hyvältä huulilla eikä tuo epämiellyttävää makua suuntaan. Kuivan, mattamaisen huulipunankin pitää tuntua hyvältä

Jos haluaa, että puna pysyy hyvänä, Äikkäällä on neuvo, joka ei ole kovin helppo toteuttaa: päivä pitää olla syömättä, juomatta ja pussaamatta.

– Jos haluaa, että huulipuna pysyy täydellisenä koko päivän, se kyllä vaatii fiksaamista päivän mittaan. Kun valitsee hyvän laadun ja kauniin sävyn, sitä jaksaa huolehtiakin punan pysymisestä kauniina.

Ville Äikästä haastatteli Heli Kaski.