Saitko raivarin pakolaiskeskustelusta netissä? Kansankiihottamista voi olla jo huutelu omalla Facebook-sivulla

Poliisi muistuttaa, että yksityinen profiili on julkinen, jos sitä seuraa muutamakin sata ihmistä.

ilmiöt
Tietokoneen näppäimistö.
Miia Roivainen / Yle

Itä-Suomen poliisi saa aiempaa enemmän vihjetietoja sosiaalisessa mediassa tapahtuvasta vihapuheesta. Vihjeitä tulee erityisesti pakolaisiin ja turvapaikanhakijoihin liittyvistä kirjoituksista.

– Tämä on huolestuttava merkki, toteaa rikoskomisario Heikki Mansikka-aho Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Kirjoitukset, jossa yleisön edessä esimerkiksi uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää esimerkiksi rodun, ihonvärin, syntyperän tai seksuaalisen suuntautumisen vuoksi voivat johtaa rikostutkintaan ja tuomioihin.

– Kiihottamisesta kansanryhmää vastaan maksimirangaistus on neljä vuotta vankeutta, muistuttaa Mansikka-aho.

Oikeus ei ole linjannut toistaiseksi tarkkaa määrää, mikä yleisöksi lasketaan. Muutaman kymmenen henkilön ihmisjoukko ei ehkä vielä täytä kriteeriä, mutta muutama sata seuraajaa on jo yleisö.

– Itse harkitsisin jo sadankin ihmisen kohdalla, että siinä voitaisiin puhua yleisöstä. Eli vaikka oma profiili tai ryhmä olisi suljettu tai yksityinen, mutta sitä seuraa vähintään muutama sata ihmistä, katsotaan se lain edessä yleisöksi, sanoo Mansikka-aho.

"Käytännössä mahdotonta vahtia"

Sosiaalisessa mediassa villeinä käyviä keskusteluja on myös yhä hankalampi valvoa. Esimerkiksi ryhmien ylläpitäjät raapivat yhä useammin päätään, sillä ylläpitäjät vastaavat viime kädessä siitä, että lakia noudatetaan myös suljetuissa ryhmissä. Mikkeliläinen Arto Nykänen on yksi Puskaradio Mikkeli -ryhmän neljästä ylläpitäjästä. Ryhmään kuuluu lähes 7000 jäsentä.

– Viimeisen puolen vuoden aikana keskustelukulttuuri on koventunut huomattavasti. Lauotaan mielipiteitä liiankin avoimesti, Nykänen kertoo.

Kuten ympäri Suomen, myös Nykäsen ylläpitämässä ryhmässä käydään kiivasta ja osin kyseenalaista keskustelua esimerkiksi pakolaisista ja turvapaikanhakijoista. Joitakin keskusteluja on jouduttu poistamaan kokonaan.

– Tunteita herättävistä aiheista keskustelu on koventunut. Meillä ylläpitäjillä vastuu on kyllä aikamoinen, sillä mitään laitonta ei hyväksytä. Lisäksi lähteiden pitää olla oikeita uutislähteitä, Nykänen toteaa ryhmän linjasta.

7000 jäsenen ryhmän ylläpitäminen on Nykäsen mukaan haastavaa, sillä neljä ihmistä ei pysty jokaista julkaisua valvomaan.

– Käytännössä on mahdotonta vahtia, että mitään epäilyttävää ei menisi läpi, kun on neljä ylläpitäjää ja 7000 jäsentä. Jotain pientä pääsee varmasti läpi. Nimettömät ilmiannot auttavat kyllä meitä, Nykänen toteaa.