Sienten ja marjojen ostot alkaneet – tatit vasta tuloillaan

Sienten ja marjojen välittäjät odottavat innolla metsänantimia myymään tulevia asiakkaita. Varsinkin herkkutatit ovat selvästi edellisvuosia myöhemmässä. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa jo 30 vuotta toimineessa Dalla Vallen perheyrityksessä arvellaan tulevan viikonvaihteen antavan vinkkiä lähiviikkojen tattitilanteesta.

Yrittäjä Loreno Dalla Valle odottaa tattisadon kypsymistä. Puolukkaa otetaan jo vastaan kerääjiltä. Kuva: Tarja Laitinen / Yle

Marjoja, sieniä ja tatteja myyvät keräilijät ovat tänä vuonna saaneet käydä metsässä ahkeraan, jotta myytävää riittäisi. Varsinkin tattisatoa vielä odotellaan, sillä se on selvästi normaalia myöhemmässä. Kantarellia ja haaparouskuja saatiin myytäväksi asti jo heinä- ja elokuussa.

– Elokuun alussahan nousi herkkutattia pari viikkoa, mutta sitten tuli kuivaa se pysäytti tatin kasvun.

– Meillä on keruuaikaa koko syyskuu edessä ja vielä lokakuu, jos säät vain sallivat. Kyllä herkkutattia ja sieniä nousee vielä. Ensi viikko voi jo olla parempi, kertoo Loreno Dalla Valle.

Dalla Valle uskoo, että viime päivien sateet taas kiihdyttävät tattien kasvua.

Puolukkaa on metsässä vaihtelevasti

Puolukkasato on kypsynyt Pohjois-Karjalassa ja sitä riittää jälleen myyntiinkin asti.  Yksi kerääjistä on Helvi Mourujärvi, joka on kerännyt puolukoita Liperissä.

Meillä on keruuaikaa koko syyskuu edessä ja vielä lokakuu.

Loreno Dalla Valle

– En ollut montaakaan tuntia metsässä ja marjaa tuli kahdeksan sangollista.

– Paikka paikoin vielä pientä ja vähän raakaakin, koska joillain paikoilla on edelleen kuivaa, kertoo Mourujärvi.

Helvi Mourujärvi kertoo, että metsässä ei käydä vain marjojen ja siitä saatavan rahallisen korvauksenvuoksi, vaan myös oman terveyden ja kunnon kohentamiseksi.

Sieniä, tatteja ja marjoja ostavalla Dalla Vallella on Pohjois-Karjalassa 32 ostopaikkaa ja koko Suomessa 70. Sieniä yritys ottaa vuosittain vastaan 400 000 – 1 100 000 kiloa. Dalla Valle on tullut tunnetuksi siitä, että hän vie herkkutatteja varsikin Italiaan.