1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lopettamisaikeet tyhjensivät Tornion sukkatehtaan – "Kyllä tämä hiljaiseksi pistää"

Tornion sukkatehtaalla uutinen Nanson aikeista lopettaa tuotanto Suomessa kokonaan otettiin vastaan järkyttyneinä. Toisiaan lohduttelevat, hiljaiset naiset marssivat ulos tehtaan porteista lähes shokissa.

Kuva: Riikka Rautiainen / Yle

Nanson ilmoitus yt-neuvottelujen aloittamisesta koko tuotannon lakkauttamiseksi Suomessa tuli järkytyksenä Tornion sukkatehtaan työntekijöille.

Viime vuodet tehtaalla on venytty ja joustettu lomautusten, säästöjen ja palkanalennusten keskellä. Nyt näyttää, että mikään ei riitä, sanoo luottamusmies Jutta Isometsä.

– Kyllä tähän ei oikein osaa sanoa mitään. On kuin ällikällä lyöty, Isometsä huokaa.

Kuva: Riikka Rautiainen / Yle

– Tämä tuli työnantajalta täytenä yllätyksenä, että kaikkia uhkaa irtisanominen.

Osalla takana 30 vuoden työura

TEAM ry:n ammattiosaston puheenjohtajan Arja Düzköylün mukaan kovasta paineesta huolimatta yhteishenki Tornion tehtaalla on ollut hyvä.

– Ollaan tuettu toisiamme ja oltu iloisia lomautuksista. Että ei sentään tullut irtisanomisia. Nyt tilanne on toinen, Düzköylü sanoo.

– Meillä on ihmisiä, jotka ovat tehneet yli 30 vuoden työuran. Kyllä tämä pistää hiljaiseksi.

Nanso ilmoitti torstaina aikeestaan lopettaa tekstiilituotanto Suomessa. Yhtiöllä on tehtaat Tornion lisäksi Nokialla. Viime vuosina Nanso on siirtänyt tuotantoa Viroon.

– Kaikki tekstiilialan tehtaat näyttävät häviävän Suomesta, Marimekko ja nyt Nansokin. Ilmeisesti mennään halvemman euron perässä ja se otetaan sitten meidän selkänahasta, Arja Düzköylü harmittelee.