1. yle.fi
  2. Uutiset

Pekka Ervasti: Tuppisuut ja moottoriturvat

Hallituksen sisällä on kolme erilaista tiedotuslinjaa. Kamalin on holtiton hölinä.

Pekka Ervasti
Pekka Ervasti
Lassi Seppälä / Yle

1. "En kommentoi!"

Tämä toimintamalli tuntuu olevan yleisin perussuomalaisten ministerien keskuudessa.

Ulkoministeri, persupomo Timo Soini ei kommentoi Olli "En tiennyt, ketä patsaalla oli" Immosen tai Matti "Ei mennä sinne perässä nyt" Putkosen toilailuja.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä ei puolestaan kommentoi, kuinka hän päätyi valitsemaan ministerin erityisavustajan hyväpalkkaiseen toimeen juuri Matti "Ei mennä sinne perässä nyt" Putkosen vaimon.

Puolustusministeri Jussi Niinistö ei kommentoi, miksi hän on syrjäyttämässä ministeriönsä kansliapäällikön paikalta henkilön, joka on kaikkien muiden paitsi persujen mielestä hoitanut hommansa moitteettomasti.

Hän ei myöskään kommentoi, onko kansliapäällikön syrjäyttämistä tukeva esittelymuistio tehty mittatilaustyönä, jotta yleisesti pätevämmäksi arvioitu ehdokas saadaan näyttämään epäpätevämmältä.

Hän ei kommentoi sitäkään, onko Aliupseeriliiton puheenjohtajan paikalta kesken kauden lähtemään joutunut ja kentsujen kanssa vuosia kahakoinut ministerin politrukki sekaantunut nimityssuhmurointiin vanhalta kalavelkapohjalta.

Kun puolue pääsee valtaan, sen kellokkaiden munuaiset alkavat toimia toisinpäin

Kun puolue pääsee valtaan, sen kellokkaiden munuaiset alkavat toimia toisinpäin. Säännöstä on myös poikkeuksia, mutta ei ehkä persuministerien kohdalla.

2. "Keskeneräisistä asioista ei kerrota julkisuuteen."

Tätä tiedotuslinjaa noudatti keskustalainen pääministeri Juha Sipilä puolueensa eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Helsingissä.

On ollut tapana, että puolueen puheenjohtaja - etenkin, jos hän samalla sattuu olemaan tasavallan pääministeri - pitää kokouksen alussa ns. poliittisen tilannekatsauksen, jota myös hallintoalamaiset voivat median välityksellä seurata. Suomi on kohtuullisessa lirissä ja siksi tämäntyyppiselle avoimuudelle on aivan erityistä sosiaalista tilausta.

Sipilä kuitenkin piti Miten maa makaa -alustuksensa suljettujen ovien takana. Kepun kansanedustajat ovat Sipilälle nyt se etujoukko, joka saa kuulla pääministeriltä, missä mennään. Kyllähän heitäkin aika paljon on, mutta silti jäi vielä viitisen miljoonaa suomalaista Sipilän tiedotussulun piiriin.

Jälkeenpäin Sipilä perusteli salailua, että keskeneräisistä asioista ei ole syytä laajemmin hölistä.

Tiedotuslinja muistuttaa Matti Vanhasen (kesk) pääministeriaikaista toimintatapaa. Se on siinä mielessä näppärä metodi, että kun kabineteissa päätetyt ratkaisut on viimein tehty, niistä on myöhäistä keskustella.

Turha niistä on kirjoittaakaan, sillä Sipilä on ilmoittanut, ettei lue itsestään kirjoitettuja juttuja.

3. Puutaheinää täyttä häkää

Onneksi on kokoomus ja valtiovarainministeri Alexander Stubb! Häneltä tulee lausuntoa kuin Putkoselta sammakoita.

Herkutelkaamme muutamilla Stubbin kaivonsyvillä, pakolaiskysymystä koskevilla ajatelmilla, jotka hän päästi ilmoille kokoomuksen kesäkokouksessa Forssassa.

"Elämme globaalissa maailmassa."

"Maahanmuuttoon liittyy sekä hyviä että huonoja puolia."

"Tähän ei ole yhtä ratkaisua vaan monta ratkaisua."

Kun hallituspuolueiden tiedotusstrategiat vetää yhteen, jotenkin tuntuu siltä, että perussuomalaisten linja on ehkä sittenkin selkein ja kirkkain.

Miksi näin?

Sitä en kommentoi.

Pekka Ervasti
Kirjoittaja on politiikan erikoistoimittaja

Lue seuraavaksi