Tuulivoimayhtiöt haluavat tariffin piiriin uusimalla uudehkoja myllyjä

Tuulivoimayhtiöt suunnittelevat uusivansa alle 10 vuotta vanhoja voimaloita. Yhtiöitä houkuttelee mahdollisuus päästä osalliseksi runsaasta tukikakusta. Esimerkiksi Kemin Ajoksessa olevien myllyjen uusimiselle on jo myönnetty rakennuslupia. Uusiminen riippuu tukipäätöksestä.

tekniikka
Tuulivoimaloita Kemin Ajoksessa
Jarno Tiihonen / Yle

Tuulivoimayhtiöt pyrkivät tuulivoiman tuen piirin uusimalla alle kymmenen vuotta vanhoja voimaloita. Kemin Ajoksessa Innopowerilla on rakennuslupa uusia kymmenen voimalaa.

– On ihan selvä, että ilman tukipäätöstä voimaloita ei uusita. Sähkön alhainen markkinahinta ei mahdollista uusinvestointeja, sanoo Innopowerin toimitusjohtaja Frans Liski.

Innopowerin kymmenestä voimalasta viisi ei ole tuen piirissä. Voimalat on rakennettu vuosina 2007 ja 2008.

Haminan Energian lupa kuulutettu

Haminan Energian lupa rakentaa yksi voimala uusiksi on kuulutusvaiheessa.

– Ajoksen voimala ei kuulu tällä hetkellä syöttötariffin piiriin. Toistaiseksi emme ole tehneet päätöstä Ajoksen voimalan purkamisesta, mutta haemme tulevaisuutta varten rakennuslupaa uudelle voimalalle samalle paikalle, kertoo Haminan Energian käyttöinsinööri Heikki Lappalainen.

– Mikäli uusi voimala saataisiin syöttötariffin piiriin, niin meillä olisi tulevaisuudessa mahdollisuus uusia se nykyaikaista teknologiaa sisältävällä voimalalla.

Voimaloilla hyvä käyttöaste

Haminan Energia voimala Ajoksessa on valmistunut vuonna 2006. Yhtiön oman arvion mukaan sen käyttöikä on 20 vuotta. Haminan Energialla on lisäksi neljä vastaavaa Winwindin koneistolla varustettua voimalaa Haminassa.

Lappalaisen mukaan voimalat ovat toimineet hyvin.

– Tällä hetkellä voimalat ovat toimineet ihan kiitettävästi. Käyttöasteet ovat olleet 97 prosentin paremmalla puolella.

Sama voimala toimii toisella, toisella ei?

Myös Innopowerin voimaloissa on konkurssiin menneen Winwindin koneisto. Innopower on peruskorjannut kaksi voimalaa vaihteistovikojen vuoksi ja toimitusjohtaja Liski sanoo, että Winwindin teknologiaan liittyy riski.

Haminassa on vaihdettu vaihdelaatikko yhdestä voimalasta, mutta käyttöinsinööri Lappalainen puhuu tekniikasta huomattavasti positiivisemmin kuin Liski.

– Kemissä ei ole ollut ongelmia, mutta Summassa vaihdoimme viime kesänä yhden vaihdelaatikon. Olemme tehneet muun muassa voitelupäivityksiä, joilla pyrimme ehkäisemään tällaisia vaihdelaatikko-ongelmia ja tällä hetkellä kaikki näyttää ihan hyvältä, Lappalainen sanoo.