Lahtelainen erikoisuus revitään käsistä – "BBC:n uutisointia äitiyspakkauksesta voi verrata tähän"

Lahdessa tuhannelle ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijalle jaettua selviytymispakkausta himoitaan muihinkin oppilaitoksiin. Kerrankin Lahti nousee vanhan maineensa ja kliseiden varjosta, kaupungissa hehkutetaan.

ilmiöt
Opiskelijan selviytymispakkaus.
LAMK

Tuhannelle lahtelaisopiskelijalle jaettu selviytymispakkaus on otettu vastaan mielenkiinnolla. Pakkausta ja sen sisältöä on kiitelty sekä opiskelijoiden keskuudessa että sosiaalisessa mediassa.

Opiskelijoiden "äitiyspakkausta" revitään myös yhä useammille opiskelijoille ja Lahden ulkopuolelle.

Paketin kokoamisessa mukana olleista Lahden kaupungin kehittämisyhtiöstä Ladecista ja Lahden ammattikorkeakoulusta (LAMK) myönnetään, että kiinnostus on yllättänyt hyvällä tavalla.

– Halukkaita ottajia pakkaukselle on ilmestynyt vuorokaudessa paljon eri ryhmistä. Pakkausta ovat himoinneet oman talon opiskelijoiden lisäksi opiskelijat muista korkeakouluista ja lahtelaisista oppilaitoksista kuten koulutuskeskus Salpauksesta. Lisäksi esimerkiksi Porista on tullut kyselyjä, kertoo LAMKin viestintä- ja markkinointipäällikkö Mari Rosberg.

Ladecin markkinointipäällikkö Tarja Pellinen vahvistaa, että opiskelijoiden aloituspakkauksia on kyselty myös Lahden ulkopuolelta.

Halukkaita ottajia pakkaukselle on ilmestynyt vuorokaudessa paljon eri ryhmistä.

Mari Rosberg

– Olemme kuulleet myös hauskoja ehdotuksia pakkauksen käyttötarkoituksesta. Joku oli kysynyt, voiko tässä opiskelijoiden 'äitiyspakkauksessa' nukkua. Repesimme nauruun, kun kuvittelimme opiskelijan ryömivän laatikkoon. Kivasti ja myönteisesti tämä on otettu vastaan.

Äitiyspakkausta muistuttavassa opiskelijoiden selviytymispakkauksessa on toistakymmentä tavaraa ja syötävää, esimerkiksi puuroa, alennuskuponkeja ja lankaa.

Rosbergin mukaan laatikon saaneet lahtelaisopiskelijat ovat käyneet keskenään kauppaa laatikoiden sisällöstä: puuropaketit ovat vaihtuneet kiekko-ottelulippuun tai mihin milloin sen mukaan, mitä opiskelijat ovat pitäneet itselleen tärkeänä.

Opiskelijan selviytymispakkauksen sisältö.
Opiskelijoille jaetussa design-laatikossa oli monenlaista sisältöä. LAMK

"Pakkaukseen liitetään positiivinen mielikuva Lahdesta"

Ensi kertaa jaetun selviytymispakkauksen tarkoitus on tutustuttaa opiskelijoita kaupunkiin ja tehdä alueen yrityksiä näille tunnetuksi. Laatikoista seurannut huomio on kaupungin viestintäpäälliköllekin mannaa.

– BBC:n uutisointia äitiyspakkauksesta voi verrata tähän. Opiskelijoiden selviytymispakkaukseen liitetään positiivinen mielikuva Lahdesta. On tosi hienoa, että kaupungista tuodaan esille uusia puolia. Lahdessa on paljon sellaista, joka on aiemmin jäänyt vanhan maineen ja kliseiden varjoon, Heini Moisio sanoo.

On hienoa, että tämä on juuri lahtelainen erikoisuus.

Tarja Pellinen

Olisiko selviytymispakkausta käytännössä mahdollista levittää jatkossa nykyistä laajemmalle tai ideaa jopa kaupallistaa?

– Siihen tarvittaisiin yrittäjä. Kaupungin tehtävä se ei ole. Mutta idea on erinomainen, Moisio sanoo.

– Mietimme jo laatikkoa suunnitellessamme, että se voisi levitä laajemmallekin. Kaupallistamista emme ole ajatelleet, mutta olisi hauska idea myydä Lahti-pakkauksia vaikka matkailijoille. Se vain vaatisi oman toimijan, pohtii Ladecin Pellinen.

Ainakin opiskelijoiden selviytymispakkaukselle on tilausta, mutta vielä ei ole varmaa, kootaanko Lahdessa vastaava aloituspaketti myös jatkossa kaupungissa opintonsa aloittaville.

– Emme uskalla vielä luvata mitään. Meiltä on kyselty, että onko tämä vähän kuin äitiyspakkaus, joka kehittyy vuosi vuodelta. Hirveästi kaikkia ideoita kyllä on, miten pakkauksen voisi toteutta seuraavan kerran. On hienoa, että tämä on juuri lahtelainen erikoisuus, hehkuttaa Pellinen.