1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. käräjäoikeudet

Vakavatkaan rikokset eivät karkottaneet kokeneen tuomarin yöunia

Laamanni Ville Konsénin kaavailema muutaman vuoden pesti pohjoisessa venyikin kolmeksi vuosikymmeneksi. Ennen joulukuista eläkettä hän viettää kesälomaa ja haaveilee raitiovaunumatkasta Tampereella.

käräjäoikeudet
Eläkkeelle jäävä laamanni Ville Konsén istuu työhuoneensa nojatuolissa Oulun käräjäoikeudessa.
Eläkkeelle jäävä laamanni Ville Konsén istuu työhuoneensa nojatuolissa Oulun käräjäoikeudessa.Tiina-Leena Kurki / Yle

Käräjäoikeuden päällikön eli laamanni Ville Konsénin Oulun oikeustalon työhuoneen kirjahyllyssä ei ole enää yhtään teosta. Myös arkistokaapit kumisevat tyhjyyttä.

– Kaikki mapit on hävitetty. Ei ole enää mitään, mistä voisin tarkistaa asioista, Konsén sanoo ja vastaa samalla kysymykseen erityisesti mieleen jääneestä oikeusjutusta.

Siinä oli näitä niin sanottuja isokenkäisiä syytteessä.

Ville Konsén

– Kyllä se on viimeinen juttu, jonka puheenjohtajana olin Oulun käräjäoikeudessa. Nainen tuomittiin elinkaudeksi viiden vauvansa murhista.

Yöuniaan Konsén ei ole vakavienkaan rikosjuttujen takia menettänyt.

– Kaappeja siivotessa on ehkä takavuosien Kuusamon Tulihta-juttukin mielessä käynyt. Siinä oli näitä niin sanottuja isokenkäisiä syytteessä.

Viisi vuotta venyi kolmeksi vuosikymmeneksi

Tampereella syntynyt Ville Konsén opiskeli Helsingin yliopistossa ja lähti 80-luvulla Ikaalisten tuomiokunnasta nuorena käräjätuomarina hakemaan virkauralleen vauhtia pohjoisesta Suomesta.

– Tarkoitus oli viipyä täällä viisi vuotta, mutta siitä tulikin 30, Konsén kertoo hymyillen.

Hän on työskennellyt myös Rovaniemen hovioikeudessa. Kuusamon käräjäoikeuden johdossa hän oli hiukan yli 20 vuotta ja Oulussa laamannina kuusi vuotta.

Oulun käräjäoikeus on Suomen neljänneksi suurin. Oulun ja Kuusamon käräjäoikeudet on yhdistetty. Ennen sitä maassa oli 51 käräjäoikeutta ja Kuusamo sijoittui kokonsa puolesta noin 40. sijaluvun kohdalle.

Viron viina poisti pontikkaperinteen

Konsénin mukaan Oulussa käsitellään enemmän huumausainejuttuja ja väkivaltarikoksia kuin Kuusamossa. Hän onkin huolestunut erityisesti näiden rikosjuttujen lukumäärän kasvusta.

– Niitähän on Oulussa vähän väliä. Tapaukset ovat myös raaistuneet.

Varmaan Viron halvempi viina on lähes kokonaan poistanut tämän kansanperinteen.

Ville Konsén

Yli neljä vuosikymmentä kestäneen virkauransa aikana ei Konsénin mukaan ole rikosasioissa tapahtunut merkittäviä muutoksia.

– Ehkä suurin yksittäinen muutos on ollut ainakin maaseudulla se, että perinteisiä pontikankeittäjiä ei enää käräjillä juuri näe. Varmaan Viron halvempi viina on lähes kokonaan poistanut tämän kansanperinteen, Konsén tuumaa naureskellen.

Tuomari ei opeta huppupäille käytöstapoja

Laamanni Ville Konsén sanoo ihmettelevänsä paperittomaan järjestelmään siirtymistä. Hän aprikoi sen mahdollisesti onnistuvan oikeuslaitoksessakin, sillä muilla hallinnonaloilla siitä on saatu jo kokemuksia. Hankaluuksia se voi kuitenkin tuoda.

– Asianajajat pahimmillaan kärräävät valtavan paksuja poliisin tutkintapöytäkirjanippuja perässä vedettävillä matkalaukuilla istuntosaleihin, Konsén kuvailee ja pohtii, onnistuuko niiden selailu salissa sähköisesti.

Huppupäiset ja lippalakki päässä saliin tulevat paljastavat kuitenkin päänsä käräjäsalin ovien sulkeuduttua.

Ville Konsén

Hän kuitenkin täsmentää, että hänen virkavuosiensa aikana ovat tulleet telefaxit, kopiokoneet, sähköpostit, kännykät ja tietokoneet.

Konsén miettii myös sosiaalista mediaa, jossa arvostellaan tuomareita ja käräjäoikeutta. Hänen mielestään oikeutta kohtaan on kuitenkin säilynyt kunnioitus.

– Huppupäiset ja lippalakki päässä saliin tulevat paljastavat kuitenkin päänsä käräjäsalin ovien sulkeuduttua. Jos lippalakilla on jollekin ihmiselle kovin suuri merkitys, niin olen minä sallinut sen pitämisen.

– Jos ihmistä ei kotona ole opetettu käyttäytymään, niin ei sitä tarvitse käräjäoikeuden puheenjohtajankaan tehdä, Konsén sanoo.

Päätalon tuotanto kulkee lompakossa

Laamanni Ville Konsén jäi syyskuun alussa lomalle ja eläkkeelle hän siirtyy joulukuussa.

Haastattelun päätteeksi Konsén vilkaisee vielä tyhjiä kirjahyllyrivejä. Hän on perehtynyt uransa aikana lukuisiin oikeustieteellisiin teoksiin ja Korkeimman oikeuden ennakkopäätöksiin. Juridiikka on nyt vaihtumassa toisenlaiseen kirjallisuuteen.

Laamanni ottaa lompakostaan esille pienen pienen paperilapun, jolle hän on listannut koillismaalaisen kirjailijan Kalle Päätalon koko tuotannon.

– Joitakin teoksia täytyy vielä kysyä divareista ja joitakin hankin kirjakaupasta.

Siinä meinaan muutamana päivänä istua ja ajella Lielahdesta Hervantaan ja takaisin.

Ville Konsén

Laakereilleen laamanni ei aio jäädä lepäämään.

– Olen ilmoittautunut keskuskauppakamariin välimiestehtäviin ja aion vielä ilmoittautua tamperelaisiin ja oululaisiin asianajonajotoimistoihin, että jos tarvitsevat hyvää miestä, Konsén kertoo ja lisää odottavansa raitiovaunun tuloa Tampereelle.

– Siinä meinaan muutamana päivänä istua ja ajella Lielahdesta Hervantaan ja takaisin.

Lue seuraavaksi