Tutkimus: Kevään maanjäristys ei purkanut jännitteitä, Nepalia uhkaa suurtuho

Nepalin huhtikuinen maanjäristys luhisti kokonaisia kyliä ja tappoi tuhansia ihmisiä. Geofyysikko Jean-Philippe Avouac kutsuu järistystä silti jopa lempeäksi ja sanoo, että tulossa on paljon pahempaa.

Ulkomaat
Nepalilaiset pelastustyöntekijät etsivät uhreja romahtaneis tataloista 12. toukokuuta.
Nepalilaiset pelastustyöntekijät etsivät uhreja kevään maanjäristyksessä romahtaneista taloista.Narenda Shrestha / EPA

Nepalia huhtikuussa pahoin runnellut ja yhdeksän tuhannen ihmisen hengen vaatinut maanjäristys purki vain pienen osan mannerlaattojen välisestä jännitteestä, joten Nepalia ja Intiaa uhkaa uusi suuri järistys, varoittaa tuore tutkimus.

Siirtymä jäi yhä lukkoon noin 2 000 kilometrin pituudelta.

Geofyysikkojen mukaan suurin osa patoutuneesta energiasta, joka on syntynyt vuosisatojen aikana Intian mannerlaatan työntyessä Euraasian laatan alle, on edelleen jäljellä. Vaara-alue ulottuu Nepalista Pokharan länsipuolelta Intiaan Delhin pohjoispuolelle.

Jotta kitkan synnyttämä energia olisi purkaantunut koko lukkiintuneen siirtymän pituudelta, huhtikuun suurjäristyksen olisi pitänyt olla vielä paljon suurempi, tutkimuksessa arvioidaan .

Järistys eteni miltei 11 000 kilometrin tuntivauhtia 140 kilometrin matkan. Siirtymä jäi kuitenkin yhä lukkoon noin kahden tuhannen kilometrin pituudelta.

Uhrimäärä olisi voinut olla 400 000

Tutkimusta johtanut Jean-Philippe Avouac brittiläisestä Cambridgen yliopistosta kutsuu kevään järistystä suorastaan lempeäksi. Seismisten aaltojen taajuus oli odottamattoman matala, mikä hillitsi maaperän tärinää, hän selittää.

Jos aallot olisivat olleet taajuudeltaan korkeampia, 7,8 magnitudin järistys oli vaatinut moninkertaisen määrän uhreja, hän arvioi.

Järistyksen kulkusuunta lännestä itään oli onnekas sattuma.

– Kun kuulin, että Kathmandun lähellä oli sattunut magnitudeiltaan niin suuri järistys, pelästyin toden teolla ja varauduin 300 000–400 000 kuolonuhriin, Avouac kertoo haastatteluissaan muun muassa Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle (siirryt toiseen palveluun) ja LiveScience (siirryt toiseen palveluun)-verkkolehdelle.

Vuonna 2005 Kashmirissa 7,6 magnitudin järistys tappoi 85 000 ihmistä paljon harvempaan asutetulla alueella, Avouac muistuttaa.

Oli onnekas sattuma, että järistys kulki itään, ei länteen, hän lisää. Lännessä reitille olisi osunut paljon enemmän asutusta, sillä sitten 1950-luvun viidakkoa on alueella raivattu voimakkaasti.

Tutkijoiden ohje: Matalia taloja, neuvokkaita lapsia

Nepal sijaitsee yhdellä maapallon järistysherkimmistä alueista. Vuonna 1934 pääkaupunki Kathmandu ja Kathmandunlaakson kaksi muuta suurta kaupunkia tuhoutuivat lähestulkoon täysin 8,2 magnitudin järistyksessä.

Nyt lukkoon jääneellä Himalajan läntisellä siirtymäosuudella tapahtui edellinen suurjäristys vuonna 1505. Viiden vuosisadan aikana jännitettä on ehtinyt kertyä valtavia määriä, ja lähitulevaisuus näyttää tutkijoista hyvin huolestuttavalta.

Heidän mukaansa on selvää, että jättijäristys on tuloillaan. He eivät kykene ennustamaan, iskeekö se ehkä jo tällä tai ensi vuosikymmenellä, mutta he kehottavat alueen asukkaita olemaan varuillaan.

Monet nepalilaiset pystyttävät itse omat talonsa. Ne kannattaisi järistysalttiilla seudulla rakentaa mahdollisimman mataliksi, tutkijat suosittelevat. Heillä on neuvo myös kouluille: lapsille tulisi järjestää säännöllisiä harjoituksia siitä, miten järistyksen sattuessa pitää toimia.

Tutkimus on julkaistu Nature Geoscience (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä.