1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kehitysvammaisten elämyspuutarhassa puu on nurin päin ja hikikin on elämys

Kaatunut puu saa uuden elämän, kun se istutettaan kukkapenkiin juuret taivasta kohden. Kun köynökset kasvavat, siitä tulee sateenvarjo. Grillikatoksessa paistuvat makkarat ja lätyt. Siellä vietetään laskiaisriehaa ja juhannuskekkereitä. Istutusaluetta ympäröi viehättävä soratie, joka houkuttelee sauvakävelemään tai frisbeegolfaamaan. Kehitysvammaisten elämyspuutarhassa on elämys on myös se, että saa tehdä oikeita töitä.

Ryhmäkoti Ritarinkannus. Kuva: Petra Haavisto / Yle

Kannuksessa Auringonkukkakodin ja Ryhmäkoti Ritarinkannuksen pihoille rakennetaan kahden vuoden aikana monipuolinen puutarha, jossa on huvia, hyötyä ja estetiikkaa. Piha koostuu aistipuutarhasta, hyötypuutarhasta ja harrastepihasta. Puutarhan on suunnitellut opinnäytetyönään hortonomiopiskelija Seija Paavola Hämeen ammattikorkeakoulusta. Idea syntyi rakennusvaiheessa.

– Silloin saatiin tämä grillikatos, joka on tosiaan ollut kovalla käytöllä. Sen lisäksi tehtiin viihtyisä istutusalue ja iso istutusallas, missä kasvavat hyötypuutarhan porkkanat, herneet ja kukat, kertoo asumisohjaaja Anna-Maija Nygård Kannuksen ja Toholammin vammaisten asumispalveluyhdistyksestä.

Auringonkukkakodin ja Ritarinkannuksen asukkaat ovat olleet mukana suunnittelusta asti. Heikki Suvanto on kantanut kiviä, kuskannut maata, perannut rikkaruohoja, kastellut kukkia ja sytyttänyt tulia.

– On tässä ollut hommia. Tuntuu, että välillä hiki on virrannut, mies nauraa.

Kuva: Petra Haavisto / Yle

Puutarha on tarkoitettu myös nauttimiseen. Keinussa on mukava istuskella, kuivuneen männyn oksille ripustetaan pimeällä lyhtyjä.

– Tuoksut, mitä tulee kukista, äänet, kuten veden solina, hyötypuutarhasta saatavat maut, marjat, omenat, Anna-Maija Nygård luettelee.

Fysioterapiaa kävelyreitillä

Elämyspuutarha laajenee kahden vuoden aikana viereisen Auringonkukkakodin pihalle ja rivitalon taakse. Luvassa on ainakin vesiaihe, hedelmätarha, hämähäkkikeinu ja pidempi kävelyreitti kuntolaitteineen ja frisbeegolfkoreineen.

Suunnitelmissa on, että tulevaisuudessa puutarhaa voivat hyödyntää myös päiväkotiryhmät, liikuntaesteiset, kehitysvammaisten omaiset ja fysioterapeutit.

– Täällä voi järjestää tapahtumia ja kuntolaitteita voi käyttää esimerkiksi fysioterapiassa, Anna-Maija Nygård jatkaa.

Hannele Olkkola aikoo pitää puutarhassa syntymäpäiväjuhlat.

– Silloin herkutellaan, kutsutaan vieraita ja syödään kaikkea hyvää: jäätelöä, suklaata ja mars-patukoita...