Mielenterveyskuntoutujan päiväpalkka 12 euroa: "Tämän paremmin eivät asiat voisi olla"

Työ auttaa mielenterveyskuntoutujia jaloilleen. Tekijöitä on enemmän kuin toimintayksiköihin voidaan ottaa, mutta töistä on ajoittain pulaa. Susanna Virta toivoo, että saisi tehdä monipuolisia töitä, joiden ansiosta hän on erinomaisessa kunnossa. Porissa on saanut tähän mennessä muun muassa pussittaa muttereita ja valmistaa huiveja asustesuunnittelija Jenni Ahtiaiselle.

Kotimaa
nainen esittelee käsityötä
Tapio Termonen / Yle

Susanna Virta kertoo olevansa Porin työtoimintayksikkö Jopissa tekemänsä työn ansiosta niin hyvässä kunnossa kuin on taustat huomioon ottaen mahdollista.

– Minulla on taustalla kolme diagnoosia ja elämä on ollut ylä- ja alamäkiä. Tämän paremmassa kunnossa ei niiden jälkeen voisi olla. Minulle päivärytmi on tärkeä. Hyvä, että on paikka, johon mennä ja kokea itsensä tarpeelliseksi.

Peruskoulun käynyt Virta ottaa mielellään vastaan mitä vain töitä.

– Minulla on motivaatiota tehdä kaikkia töitä. Otan haasteet vastaan parhaani mukaan. Hienoa, että meille kuntoutujille annetaan mahdollisuus tehdä myös vastuullisia töitä, Virta toteaa.

Mutterien pussittamisesta nahkahuivien kutomiseen

Porin perusturvan alaisessa toimintayksikössä tehdään pääasiassa kokoonpano- ja pakkaustöitä useille eri yhtiöille. Työt keskittyvät tällä hetkellä lvi-alalle, mutta uudet yhteistyöyritykset ovat tervetulleita. Yksi uusista töistä on huivien valmistaminen maailmallakin mainetta niittäneelle Jenni Ahtiaiselle, jonka yritys tekee myös persoonallisia solmioita ja kaulavaatteita.

– Yritykseni valmistaa solmioita paljon nahasta ja pieniä palasia jää ylimääräiseksi paljon. En ole raaskinut heittää niitä menemään. Sain idean palasten leikkaamisesta 3-4 mm leveäksi nahkanauhaksi. Siitä voisi sitten valmistaa jotain, Ahtiainen kertoo.

Ahtiainen on omien sanojensa mukaan liian kärsimätön nahkasuikaleiden leikkaamiseen, kutomiseen ja virkkaamiseen. Siksi hän keksikin pyytää apua kuntoutujilta.

– Jopissa suikaleista valmistui nopeasti huiveja. Ja nyt olenkin jo saanut uuden idean. Kuntoutujat valmistavat parhaillaan ensimmäistä korvakorujen prototyyppiä, Ahtiainen toteaa.

Ajankulua ja helpotusta rahapulaan

Jenni Ahtiainen on mielissään siitä, että mielenterveyskuntoutujat voivat kokea itsensä tarpeellisiksi tekemällä hänelle töitä. Hän uskoo, että töiden tekeminen ylipäätään tekee ihmisen mielelle hyvää. Työtoimintayksikössä siitä maksetaan myös jonkinlainen korvaus.

– Ansioiden enimmäismäärä on aika tarkkaan laskettu. Voimme tienata 12 euroa päivässä ilman, että se vaikuttaa sosiaalitoimiston tukiin. Viisipäiväistä työviikkoa tekemällä voimme saada lisätuloja 240 euroa kuukaudessa. Se on iso summa tällaiselle kuntoutuvalle yksinhuoltajalle, Susanna Virta toteaa.