Joogassa ei ole parasta ennen päiväystä: 93-vuotias Veikko vetää useita joogaryhmiä

Keho on saatu lahjaksi, ja se täytyy pitää arvoisessaan kunnossa, uskoo joogaopettaja Veikko Saloranta. Hän aikoo jäädä varhaiseläkkeelle vasta 100-vuotiaana.

Kotimaa
Yli 90-vuotias Veikko Saloranta ohjaa joogatuntia.

Lahtelainen Veikko-Olavi Saloranta täyttää 94 vuotta tänä syksynä. Hän opettaa joogaa edelleen, lähes päivittäin. Jooga ei ole kuitenkaan aina ollut osa Veikon elämää. Lapsesta asti hän on kuitenkin pysynyt liikkeellä.

Työt kengänkiillottajana Veikko kertoo aloittaneensa jo 14-vuotiaana. Sotaan hän lähti vapaaehtoisena 18-vuotiaana.

Veikon polun varrelle on mahtunut sotimisen lisäksi muun muassa töitä tehtaissa, yritysjohtamista, reppureissaamista ja avioliitto. Jooga astui kuvioihin vasta kun nelikymppisen Veikon kroppa alkoi yskiä liiallisesta kiireestä ja stressistä.

Joogassa Veikkoa kiehtoi alusta alkaen sen pyrkimys väkivallattomuuteen.

– Olin melkein viisi vuotta sodassa ja näin mitä väkivallalla saadaan aikaan. Joogan tehtävä on nimenomaan parantaa, ja sillä tavalla ihmiset oppivat ottamaan vastuuta omasta terveydestään.

"Joogaa pidettiin uskon vastaisena"

Kaikki lähtee Veikon mukaan omasta ymmärryksestä. Joogaaminen on hänen mukaansa vain tekniikkaa. Tärkeämpi tekijä hyvässä kunnossa pysymiseen on elämänviisaus, jota Veikko on toistanut taukoamatta yli viisikymmentä vuotta. Veikon mukaan keho on saatu lahjana, ja jokaisella on velvollisuus pitää se sen arvoisessa kunnossa.

– Tätä metodia olen yrittänyt jakaa mahdollisimman paljon. Tuhannet ihmiset ovat kiittäneet minua, kun he ovat saaneet esimerkiksi selkävaivan selätettyä oikeanlaisilla liikesarjoilla, ravinnolla ja oikeanlaisilla ajatuksilla.

Joogaamisen puolesta puhuminen ei ole kuitenkaan aina ollut helppoa.

– Joogaa pidettiin uskon vastaisena silloin, kun aloitin joogaamisen. Nyt on onneksi alettu ymmärtää, että joogalla saa aikaiseksi pelkkää hyvää, Saloranta kertoo.

Suomalaisille kehitettyä joogaa

Veikon pitämillä joogatunneilla on aina käynyt paljon väkeä. Hän kertoo kehittelemänsä joogan olevan nimeltään terveysjoogaa. Se eroaa intialaisista joogaopeista sillä, että liikkeet ovat pehmeitä, eikä niiden opetteluun tarvitse käyttää vuosia aikaa.

– Intialainen jooga on turhan monimutkaista. Suomalaiset tarvitsevat suomalaisille kehitettyä joogaa, sellaista mikä auttaa meidän niskavaivoissa ja muissa suomalaisten vaivoissa. Meidän täytyy tehdä itsemme hyväksi niitä liikkeitä, eikä joogan.

Veikko arvelee olevansa maailman vanhin, itse kaikki liikkeet suorittava joogaopettaja. Veikolle itselleen ikä on kuitenkin vain numeroita.

– Enhän mä ole edes vanha. Yhdessäkin aamuryhmässäni käy minua puoli vuotta vanhempi rouva, hän naureskelee.

Eläkeuteluihin Veikko vastaa aina samalla tavalla.

– Aion jäädä varhaiseläkkeelle satavuotiaana. Sitten aion matkustaa. Olen nähnyt maapalloa eri puolilta, mutta sitten eläkkeellä aion tutustua lähiseutuun, Vääksyyn ja Heinolaan muun muassa, Veikko kertoo hymyillen.