Päihdesekoilut selättänyt ex-kiekkoilija Marko Jantunen: "Äijän käy hyvin"

Alkoholia, huumeita ja käräjöintiä. Uransa päättänyt jääkiekkoilija kävi pohjalla, mutta uskoo nyt elämänsä suunnan muuttuneen. En voi luvata, etten enää tekisi virheitä, mutta en tee niitä tietoisesti, Jantunen sanoo.

urheilu
Marko Jantunen Lahden torilla.
Hanski Kinnunen / Yle

Entinen jääkiekkoilija Marko Jantunen koki saman kohtalon kuin moni muu huippu-urheilija uran loppumisen jälkeen.

Hän ei ollut varautunut mitenkään pelaamisen jälkeiseen elämään. Alkoholi ja huumeet veivät entistä pelimiestä.

Julkisuudessa on ollut esillä monta surullista tarinaa, kuinka uran loppuminen on ollut alku koko elämän loppumiselle, mutta Jantunen suhtautuu tulevaisuuteensa tällä hetkellä toiveikkaasti.

– Mikään ei lopu. Vaikka ihminen kaatuu, hänen pitää nousta aina ylös. Ja jos saa nousta, pitää katsoa eteenpäin positiivisesti. Pitää olla suunnitelma.

Jantunen haluaa muistuttaa muitakin kuin urheilijoita, esimerkiksi kaikkia pätkätöitä tekeviä siitä, että kannattaa tehdä varasuunnitelmia, ettei jää tyhjän päälle, kun työt loppuvat.

– Itselläni ei ollut mitään plääniä. Nautin vain vapaudestani, kun ei ollut aikatauluja, eikä kaikkia juhlapyhiä ollutkaan töissä kiinni. Mutta jossain vaiheessa asiat muuttuivat.

Ei minulla ole mitään salattavaa, ja kannan tekemisistäni vastuun.

Marko Jantunen

– Tuli katsottua aika kovaa elämää. Silti se oli opettavaista aikaa. Täytyy olla kiitollinen, että ympärilläni on ollut ihmisiä, jotka ovat halunneet auttaa

"Olen tuottanut läheisilleni tuskaa ja paskoja tilanteita"

Marko Jantusen elämää, päihteiden käyttöä ja oikeuskäsittelyjä on seurattu julkisuudessa tiiviisti. Hän on halunnut itse olla avoin ja kertoa ongelmistaan.

Jantunen sanoo, että toilailuista seurannut julkisuus ei ole häntä häirinnyt. Sen sijaan miestä harmittaa se, että omaiset ovat joutuneet kärsimään hänen tekemistensä vuoksi.

– Itse en ole huolestunut, vaikka kaikenlaisia huhuja on pyörinyt. Elämä, mitä olen elänyt, on ollut oma valintani. Ei minulla ole mitään salattavaa, ja kannan tekemisistäni vastuun. Huumeiden ja alkoholin käyttö tai muut huonot asiat elämässäni ovat olleet omia valintojani, hän sanoo ja jatkaa:

– Olen tuottanut läheisilleni tuskaa ja paskoja tilanteita. Sen huomaa nyt jälkeenpäin. Väkisin tulee kyynel silmään, kun ajattelen, mitä olen aiheuttanut lapsilleni, entiselle vaimolleni ja vanhemmilleni.

Jantunen kertoo, ettei hän odota ihmisiltä ympärillään hyväksyntää tai anteeksiantoa.

– Mutta on minulla ollut hienokin tilanne, kun voin todeta, että sydämeni oli vapaa. Saavutin sen, mutta maksoin kovan hinnan.

Uusi, selvä elämä

Sekoilut ovat nyt taaksejäänyttä aikaa Jantusen elämässä.

Hän on tehnyt täyskäännöksen ja palannut niin sanottuun normaaliin elämään. Tavoitteena on selvä, hyvä elämä.

Samalla tarkoitus on palata työelämään ja jääkiekon pariin.

Jantunen on TE-keskuksen järjestämässä työkokeilussa hollolalaisen HC Giantsin pelaajavalmentajana. Hän osallistuu myös seuran markkinointiin.

Toivon myös, että löydän itselleni jonkin mielekkään duunin.

Marko Jantunen

– Meillä on myös projekti, joka toteutuu ehkä vuoden tai kahden sisällä. Koen velvollisuudekseni lähteä kiertämään ja puhumaan, ei pelkästään päihteistä vaan elämän valinnoista. On tärkeää, että ihmisellä on tukiverkkoja, kun hän tekee päätöksiä. Itse olen tehnyt hyvin kohtalokkaita päätöksiä.

Mielekäs työ hakusessa

Moni Marko Jantusen vaiheita seurannut suhtautuu epäillen hänen ”uuteen elämääänsä” ja miettii, miten äijän käy.

– Äijän käy hyvin. En voi luvata, etten enää tekisi virheitä, mutta en tee niitä tietoisesti. Tärkeintä on, että olen itse onnellinen ja teen oikeita asioita. Minun täytyy olla kiitollinen siitä, että olen löytänyt tukiverkon ja ihmisiä, jotka haluavat auttaa, hän sanoo.

Entinen kiekkoilija toivoo voivansa oppia ja hyödyntää elämänkokemuksiaan. Ehkä ne voisi kääntää myös voimavaraksi, hän pohtii.

– Toivon, että olen parempi ihminen ja minulla on vielä annettavaa itselleni, perheelleni ja yhteisölle, jossa elän. Toivon myös, että löydän itselleni jonkin mielekkään duunin.