1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Pyöreä pää ja jykevät silmälasit": Kuusivuotias piirsi Kekkosen, sai kiitoskirjeen UKK:lta

On tunnettua, että Urho Kaleva Kekkonen oli innokas kirjeenkirjoittaja. Ruskea kirjekuori putosi myös porilaisen perheen postiluukusta helmikuussa 1974. Siinä presidentti kiitteli kuusivuotiasta pikkutyttöä hänen piirrospostistaan.

Muistan vieläkin piirroskaksikon, jonka piirsin kuusivuotiaana.

Askartelutuokion ajaksi pöydän suojaksi oli levitetty sanomalehtipaperia, jonka sivuilla oli kuva eduskunnan istuntosalista. Paikka toi alle kouluikäiselle mieleen miehen, joka 1970-luvulla oli myyttinen hahmo. Pyöräytin lehtikuvan päälle vahaliidulla pyöreän pään, jolle tein jykevät silmälasit. Siinä hän oli: Urho Kekkonen.

Näytin teosta äidilleni, joka äideille tyypillisesti tapaan ihastui tyttärensä oivallukseen. Toimeliaana naisena hän päätti, että lähetämme piirroksen saman tien Kekkoselle. Suttupaperille tehty näköiskuva ei tuntunut tarpeeksi juhlavalta, joten tein vielä toisen piirroksen valkoiselle paperille. Piirroskaksikko lähti äidin kirjoittamalla saatetekstillä varustettuna matkaan Porista Helsinkiin presidentin kansliaan.

"Kekkonen kirjoittaa kirjeen sulle"

Yllätys on valtava, kun muutaman viikon kuluttua posti toi ruskean kirjekuoren. Siinä ei ollut edes postimerkkiä. Kuoressa luki: Vapaakirje numero 389.

Jännittyneinä avasimme kuoren. Tasavallan presidentin kanslian vesileimapaperille oli kirjoitettu tiivis tervehdys: Tasavallan Presidentti on pyytänyt kiittämään Teitä ystävällisestä kirjeestänne sekä Soilaa hänen piirroksistaan.

Kirjeen on allekirjoittanut kansliapäällikkö Kauko Sipponen. Se oli tietenkin hienoinen pettymys. Olisihan ollut juhlavaa saada kirje Kekkosen omalla allekirjoituksella.

Kirjeen jälkeen kotipihassa lällätetty - erikoisesti politiikan maailmasta innoituksensa - saanut lastenloru kuulosti ihan erilaiselta. ”Älä kerro Miettuselle, Miettunen kertoo Kekkoselle. Kekkonen kirjoittaa kirjeen sulle ja sitten olet pelistä pois.”