1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Perinteitä ei kannata museoida – ei ainakaan juustoleipää

Perinteinen juustoleipä on tekemässä uutta aluevaltausta salaattijuustona. Vaikka juustoleipä on nousemassa uusille aalloille, niin silti pyöreä juustoleipä pitää edelleen pintansa esimerkiksi kahvileipänä.

Kuva: Timo Nykyri / Yle

Juustoleipä on perinteinen maaseudun herkku, jota nimitetään alueesta riippuen myös muilla nimillä. Esimerkiksi Kainuussa juustoleipä on juustoleipää, eikä leipäjuustoa vaikka kyseessä on sama tuote. Yleensä juustoleivän valmistus liittyi lehmien poikimiseen, jolloin maitoa oli runsaasti eikä sitä voitu lähettää meijeriin.

– Muistan omasta lapsuudesta miten äiti teki sitä. Poikineen lehmän maidossa oli entsyymiä, ja juusto juoksettui itsestään tai sitten siihen lisättiin kaupasta ostettua juoksutetta. Massa rikottiin ja laitettiin puusta tehdylle paistolevylle. Tämän jälkeen se paistettiin uunin tulen äärellä molemmilta puolilta. Nykyinen paistomenetelmä on teollinen prosessi, joka muistuttaa hyvin pitkälle perinteistä menetelmää, sanoo Vaalan Juustolan toimitusjohtaja Pirkko Suhonen.

Perinteen vaaliminen työlästä

Vaalan Juustolassa uusittiin viime vuonna paistouunit ja perinteen vaaliminen teetätti paljon työtä.

– Meillä on tietty oma malli, jossa juuston pinnassa pitää olla pilkkuja eikä maksaläiskiä. Meidän mielestä juustoleivässä pitää olla pienet riekonrintapilkut.

Perinteet ovat Suhosen mielestä hyvä asia ja niitä pitää kunnioittaa, mutta…

Juuston pinnassa pitää olla pilkkuja eikä maksaläiskiä.

Pirkko Suhonen

– Me emme museoi perinnettä, vaan toimimme liiketaloudellisilla periaatteilla. Täytyy pitää mielessä, että tällaisen perinteisen tuotteen pitää elää myös ajassa. Perinteiset valmistustavat voivat säilyä, mutta näiden käyttötapojen rinnalle tulee uudenlaisia tapoja syödä ja nauttia juustoleivästä.

Uudet tuulet puhaltavat

Aluksi juustoleipä oli kahvin kanssa tarjottava kahvileipä, sen jälkeen rinnalle tuli jälkiruokakäyttö eli lakkahillo, kermavaahto ja uunissa lämmitetty juustoleipä.

– Näen tulevaisuuden aika pitkälle salaattimaailmassa, sillä juustoleipä kuuluu samaan genreen kuin feta ja mozzarella sekä muut tuorejuustot, joita käytetään salaattien yhteydessä. Siellä on paljon mahdollisuuksia käyttää perinteistä tuotetta uudella tavalla, uskoo Suhonen.

Näen tulevaisuuden aika pitkälle salaattimaailmassa.

Pirkko Suhonen

Juustoleipä on raivannut tilaa myös pizzajuustona, joka toimii Suhosen mielestä hyvin kylmäsavulohen kanssa. Uudet käyttötavat on otettu kuluttajien kohdalla positiivisesti vastaan.

– Volyymit ovat perinteiseen pyöreään juustoon verrattuna pieniä, mutta kasvavia. Varsinkin ravintola- ja cateringpuoli ovat kiinnostuneita etsimään uusia tuotteita lounaspöytiin ja uskon sieltä löytyvän myös uutta käyttäjäkuntaa.

Uusia käyttäjiä nuorista

Tulevaisuuteen luottava Pirkko Suhonen uskoo, että uutta käyttäjäkuntaa löytyy nuorten keskuudesta.

Kainuussa juustoleipään suhtaudutaan intohimoisesti ja varsinkin nimellä on tärkeä merkitys, onko kyseessä juustoleipä vai leipäjuusto.

Mielestäni molemmille nimille pitäisi hakea nimisuojaa, jota tällaisille perinteisille herkuille voi saada.

Pirkko Suhonen

– Itse suhtaudun melko intohimottomasti, koska Vaalassa olemme tämän asian kohdalla murrerajalla. Mielestäni molemmille nimille pitäisi hakea nimisuojaa, jota tällaisille perinteisille herkuille voi saada.

Juustoleivän valmistajan suuhun herkku maistuu parhaiten yllättävällä tavalla.

– Minulla on toinen jalka tuolla Savossa mansikkapitäjässä, niin juustoleivälle laitan mansikkaa sekä marenkia ja sitten juusto uuniin. Siinä on oivallinen herkku, paljastaa Vaalan Juustolan toimitusjohtaja Pirkko Suhonen.