Lapin kunnista puolella myönteinen kanta vastaanottokeskukseen

Kymmenen Lapin kuntaa suhtautuu myönteisesti, jos kuntaan ehdotetaan perustettavaksi pakolaisten vastaanottokeskus. Vain kolmessa kunnassa sanotaan selkeästi ei. Seitsemässä kunnassa kysymykseen ei oteta vielä kantaa. Tulokset käyvät ilmi Yle uutisten kunnanjohtajille ja valtuustojen puheenjohtajille suuntaamasta kyselystä.

vastaanottokeskukset
Turvapaikanhakijoita Unkarissa
Turvapaikanhakijat pyrkivät Unkarin kautta Länsi-Eurooppaan muun muassa siksi, että Unkari ei myönnä turvapaikkaa kuin harvoille. Zoltan Balogh / EPA

Vain kolmessa lappilaiskunnassa sanotaan selkeästi ei vastaanottokeskukselle. Nämä kunnat ovat Sodankylä, Enontekiö ja Keminmaa.

Sodankylä katsoo, että sillä ei ole olemassa sopivia tiloja eikä sillä ole myöskään sosiaalisia ja taloudellisia mahdollisuuksia ottaa vastaan turvapaikanhakijoita.

Enontekiön mielestä auttamisen pitäisi periaatteessa tapahtua lähtömaassa. Vastaanottokeskus Enontekiöllä toisi haasteita sekä pakolaisille että kuntalaisille. Kunnan vastauksen mukaan myös olosuhteet ovat pakolaisille Lapissa liian vaativat ilman erityisjärjestelyjä.

Keminmaan näkemys on, että turvapakanhakijoista osa tulee väärin perustein mutta mikäli turvapaikan hakijoissa on lapsia ja äitejä on näihin suhtauduttava hyväksyttävästi.

Seitsemän lappilaista kuntapäättäjää ei ota kantaa vastaanottokeskukseen, koska kunnassa ei ole käyty keskustelua asiasta.

Kahdeksasta kunnasta löytyisi pakolaisille tiloja saman tien joko vajaakäytöllä olevista kerrostaloista tai tyhjistä koulurakennuksista.

Työpaikat ja väestölisäys kiinnostavat

Positiivisina asioina nähdään muun muassa vastaanottokeskuksen myötä syntyvät työpaikat sekä lisä aluetalouteen ja kunnan väkilukuun.

Torniossa korostetaan, että turvapaikkakeskus tuo työpaikkoja ja vaikuttaa positiivisesti aluetalouteen. Kuntaan on juuri perustettu 200 hengen vastaanottokeskus. Myös turvapaikanhakijoiden tuoma kunnan väestömäärän kasvu koetaan hyvänä asiana.

Pelkosenniemeä kiinnostaisivat turvapaikanhakijoiden myötä syntyvät työpaikat.

Utsjoen vastauksessa puolestaan todetaan, että kunnalla ei ole antaa asuntoja, mutta asukaslisä ei tekisi pahaa pienessä kunnassa.