Kotimaisesta vaatevalmistuksesta luovuttu pikkuhiljaa – Tutkija Nanson ilmoituksesta: "Pettymys"

Vaatetusyhtiö Nanso Group on kertonut aloittavansa yt-neuvottelut. Yksi vaihtoehto yhtiön mukaan on, että se luopuu tuotantotoiminnastaan Suomessa. Aalto-yliopiston tutkija Kirsi Niinimäki pitää ilmoitusta yllättävänä.

talous
Lähikuva ompelusta
Antti Eintola / Yle

Nanso on yksi Suomen suurimpia vaatetusalan yhtiöitä ja suurin, jolla vaatteiden valmistusta "tässä mittakaavassa" Suomessa on enää ollut, Suomen Tekstiilin ja Muodin toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen sanoo Ylelle.

Vaatetusyhtiö Nanso Group kertoi tänään torstaina aloittavansa yt-neuvottelut, jotka saattavat johtaa enimmillään noin kahdensadan työntekijän irtisanomiseen.

Nanson mukaan yksi vaihtoehdoista on, että se luopuu omasta tuotantotoiminnastaan Suomessa, joko osin tai kokonaan.

Auvinen pitää liian aikaisena sen spekulointia, että yhtiö todella vähentäisi kotimaista tuotantoaan ja mitä tuo vaihtoehto suomalaiselle vaatetusteollisuudelle tarkoittaisi.

Hän toteaa yleisellä tasolla, että Suomessa on edelleen suuri määrä sellaisia vaatetusalan yrityksiä, joilla kotimaista valmistusta ei välttämättä ole.

– Eli kyllähän yritykset jäävät. Sinne jäävät suunnittelu, markkinointi, logistiikka, laadunvalvonta, Auvinen sanoo ja jatkaa:

– Itse asiassa me olemme silloin lähempänä sitä yritystoiminnan mallia, mitä Ruotsissa ja Tanskassa vaate- ja muotipuolella on. Siellä on hyvin suuria yrityksiä, ne ovat kasvaneet hyvin suuriksi. Niissä toimintamalli on ollut juuri tämä, että siellä ei sitä tuotantoa Ruotsin ja Tanskan maalla ole enää pitkiin aikoihin ollut, vaan se ompelu on jossain muualla.

"Vienti oli vahva, oli isoja yrityksiä"

Nanson historia alkaa jo vuodesta 1921.

Auvinen sanookin, että Suomessa tekstiilitoimiala on ollut "hyvin vahva, hyvin suuri ja hyvin merkittävä". Hänen mukaansa Suomi oli 1970-luvulla ja 1980-luvun alussakin merkittävä muodin maa.

Suomesta vietiin tuotteita silloiseen Neuvostoliittoon ja esimerkiksi Britanniaan, Auvinen kertoo.

– Vienti oli vahva, oli isoja yrityksiä. Sitten tuli tämä globaali hintakilpailu ja kilpailu yleensä, hän kertaa suomalaisen vaatetusteollisuuden takavuosia.

– Ruotsalais- ja tanskalaismerkit olivat muuttaneet toimintamallinsa jo siihen, että ne säästivät ompelukuluissa tosi paljon, koska ompelu oli muualla. Meillä on pitkään pidetty koko tuotantoketjua Suomessa.

Omasta kotimaisesta tuotannosta on luovuttu pikkuhiljaa, Auvinen toteaa. Myös vaatetusyritysten määrä on vähentynyt vuosien varrella, hän sanoo.

"Se olisi iso menetys"

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa Nanson torstaista ilmoitusta pidetään kaikesta huolimatta yllättävänä.

Muodin, vaatesuunnittelun ja tekstiilin tutkimuksen vieraileva tutkija Kirsi Niinimäki sanoo, että alalla on odotettu pitkään, että "valmistava teollisuus ja työpaikat tulisivat takaisin Euroopan tasolle".

– Aasialainenkin valmistuttaminen on ongelmallista, siinä ovat omat ongelmansa. Koko ajan on tavallaan odotettu, että tämä kehityskulku kääntyisi toiseen suuntaan.

– Sikäli tämä Nanson ilmoitus on aika yllättävä tässä tilanteessa. Tietysti taloudellinen tilanne joka suunnassa on hyvin tiukka ja silloin täytyy miettiä sitä toiminnan kannattavuutta, Niinimäki arvioi.

Millainen tieto on se, että Nanso harkitsee Suomen-tuotantotoimintansa vähentämistä tai jopa siitä luopumista?

– Se on mielestäni vähän pettymys. Kuluttajat ovat kiinnostuneita Suomessa tehdyistä tuotteista, Niinimäki vastaa kysymykseen. Hänen mukaansa maassa yhä on pienempiä vaatetusalan yrityksiä, jotka valmistavat tuotteensa Suomessa itse.

– Pienempiä yrityksiä kyllä löytyy, mutta Nanso on varmaankin ollut kaikkein suurin tällä sektorilla. Se olisi iso menetys vaatetussektorille.