40 sivua erilaisia selvityksiä – Sääntö-Suomen byrokratia vaatii markkinajärjestäjältä liikaa

Hallitus puhuu normitalkoista. Saattaa olla, että erilaiset kansalaisjärjestöt ja vapaaehtoisella pohjalla toimivat tapahtumat aplodeeraavat, jos juttu onnistuu. Tällä hetkellä paikallisen markkinatapahtuman järjestämiseen vaadittava työ alkaa olla jo järjen rajoilla.

ilmiöt
Pöydällä on Muikkumarkkinoiden järjestämiseen tulostettuna tarvittavat luvat. Niitä on 40 sivua. Järjestäjillä meinasi usko loppua kaavakkeita täyttäessään.
Pöydällä on Muikkumarkkinoiden järjestämiseen tulostettuna tarvittavat luvat. Niitä on 40 sivua. Järjestäjillä meinasi usko loppua kaavakkeita täyttäessään.Antti Kettumäki / Yle

Lestijärven kunnassa asuu runsaat 800 ihmistä. Lestijärven Lions-Club on järjestänyt Muikkumarkkinoita Yli 20 vuotta. Nyt järjestäjien mitta alkaa olla täynnä byrokratiaa. Tämän vuoden eri lupien takia jouduttiin ajamaan yli 800 kilometriä, työtunneista puhumattakaan.

Päivämarkkinoista pitää tehdä turvallisuussuunnitelma, hankkia lupa yleisötilaisuuden järjestämisestä ja tarvittaessa arpajaislupa. Lisäksi on ilmoitettava järjestysmiehet. Mikäli markkinat aiheuttavat liikennejärjestelyitä, siitäkin pitää olla erillinen lupa.

Se myönnetään Vaasan ely-keskuksesta. Lisäksi pitää olla lupa torialueen käyttöön. Tarvittaessa pitää olla vuokrasopimus, jos tarvitaan lisää parkkipaikkoja lähialueen pellolta.

– Lupabyrokratia on ihan hurja. Esimerkiksi entinen huvilupa (nykyinen ilmoitus yleisötilaisuudesta) on tulostettuna 40 sivua. Se on ihan kohtuutonta, huokaa LC-Lestijärven jäsen Esko Tuikka.

Lupa-asiat on hoidettava Kaustisen poliisiasemalla tai Kannuksessa. Kilometrejä tulee ja ehdot ovat tiukat.

Kun papereita täyttää, niin tuntuu, että vaimon pikkuhousun numerosta lähtien pitää olla kaikki.

Esko Tuikka

– Olen joutunut ajamaan 100 kilometriä suuntaansa ja se vie lisäksi puoli päivää aikaa. Kun papereita täyttää, niin tuntuu, että vaimon pikkuhousun numerosta lähtien pitää olla kaikki.

– Arpajaislupa on vielä hurjempi – se on aivan järkyttävä. Papereiden täyttämiseen on kulunut kymmeniä tunteja, lataa Esko Tuikka.

Muilla järjestäjillä sama ongelma

Esko Tuikka kertoo jutelleensa muiden markkinajärjestäjien kanssa byrokratian kauheudesta.

– Emme ole ainoita. Tämä on jokaisen markkinajärjestäjän rankka ongelma ja samalla myös kustannustekijä. Olen laskenut, että yleisötilaisuuslupa ja arpajaislupa maksavat noin 550 euroa. Lisäksi tulee kosolti muita juoksevia kuluja: satanen sinne, toinen tuonne. Me olemme hyväntekeväisyysjärjestö ja haluaisimme tukea esimerkiksi koululaisten luokkaretkiä, mutta vähiin se jää näillä kuluilla.

LC-Lestijärven markkinaporukka on pieni, joten jokainen joutuu käyttämään omaa aikaa valtavasti. Tuikka vertaa pieniä markkinoita isompiin tapahtumiin.

– Meillä on sama lupabyrokratia kuin suurilla festivaaleilla. En ymmärrä ollenkaan. Poliisi toimittaa ely-keskukselle tiedon, jos tienpätkä laitetaan poikki muutamaksi tunniksi, ja päätös liikennejärjestelyistä tehdään Vaasassa.

Vuosi vuodella tullut tiukennuksia – nyt toivotaan helpotusta

Esko Tuikka muistelee, että markkinoiden alkutaipaleella lupaprosessi oli helppo.

– Ei silloin tarvinnut kuin muutaman paperin, mutta vuosi vuodelta on tullut lisää ja lisää tiukennuksia. Juttelin Kaustisen poliisin kanssa, ja hekin ihmettelevät tätä. Heidän selkeä kantansa oli, etteivät hekään haluaisi tätä näin laajana. Ei tämä ole kenenkään etu.

Tuikka on pohtinut myös sitä, miten byrokratiaa voisi keventää.

Meillä on sama lupabyrokratia kuin suurilla festivaaleilla

Esko Tuikka

– Toki tieto pitää olla siitä, mitä tapahtuu, missä ja mihin aikaan. Tätä pitäisi keventää siten, että kaikki tarvittava tieto mahtuu parille A4-lomakkeelle.

– Olen ollut yhteydessä kansanedustajiin, mutta katsotaan nyt byrokratian purkutalkoot, että mikä verran tulee lisää, naurahtaa Esko Tuikka.

ANTTI KETTUMÄKI