Obamaa moititaan: Sanat ja teot Arktisella alueella ristiriidassa?

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama vetosi maailman johtajiin Alaskan ilmastokokouksessa, jotta tänä vuonna viimein päästäisiin sopimukseen planeetan suojelemisesta. Kriitikoiden mielestä Obaman puheen uskottavuutta nakertaa se, että Shell-yhtiölle annettiin vastikään lupa öljynporaukseen arktisilla vesillä.

Sápmi
Sofia Jannok
Instagram

Maailman huomio kiinnittyi hetkeksi ilmastonmuutokseen arktisella alueella Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman Alaskan vierailun johdosta.

Obama varoitti Alaskassa pidetyssä arktisessa ilmastokokouksessa, että ilmastonmuutos on nopeampaa kuin yritykset estää sitä. Sen lisäksi Obama muistutti asian kiireellisyydestä.

Barack Obama puhuu Glacier-kokouksessa Alaskassa.
Ilmastonmuutos näkyy Obaman mukaan jo arktisella alueella.Mandel Ngan / Lehtikuva

– Tämän vuoden pitää olla se vuosi, jolloin maailma viimein pääsee sopimukseen planeettamme suojelemisesta, kun vielä voimme tehdä sen, Obama sanoi.

Sanat valoivat uskoa

Obaman sanat valoivat uskoa moniin siitä, että maailman johtajilla on aikomus sitoututa vakaviin toimiin ilmastonlämpenemisen estämisessä.

Kokouksen saamelaisedustaja Ellen Inga Turi Saamelaisneuvostosta uskoo Obaman sanojen painoarvoon. Hän oli paikan päällä Alaskan ilmastokokouksessa kuuntelemassa Obaman puheenvuoroa.

– Yhdysvaltain presidentti johtaa yhtä maailman vaikutusvaltaisimmista maista, siksi minulla on syvä uskomus, että hänellä on todellinen tarkoitus estää ilmastonmuutoksen kehitys ja sen on suuri askel eteenpäin, sanoo Turi.

Kaikkia Obaman sanat eivät vakuuta

Kaikki eivät kuitenkaan ole vakuttuuneita Obaman sanoista.

Kriittiikkiä ovat herättäneet Obaman puheet ilmastonlämpenemisen estämisestä arktisella alueella, samalla kuin on kulunut vain joitakin viikkoja siitä, kun hänen hallituksena myönsi Shell-yhtiölle luvat öljynporaukseen arktisella merellä.

Greenpeace-johtaja Annie Leonard on kutsunut haastatteluissa Obaman toimia teköpyhiksi.

Saamelainen artisti Sofia Jannok puolestaan julkaisi Instagram-tilillään ShellNO-kampanian kuvan, jossa Obaman toiminta arvioidaan ironiseksi.

Saamelaisneuvoston Ellen Inga Turi yhtyy moitteisiin.

– Vaikka onkin hienoa, että Obaman hallitus nostaa arktisen alueen ilmastonlämpeämisestä johtuvat ongelmat esille, on huolestuttavaa, että hallitus samalla myöntää yritykselle luvan harjoittaa öljynporausta Alaskan ulkopuolella. Tiedämme hyvin, minkälainen vaikutus öljynporaustoiminnalla on ilmastonlämpenemiselle. Öljynporaus arktisella alueella on myös haastavampaa ja mahdollisten onnettomuuksien seuraamukset vakavempia kuin muualla, perustelee Turi.

Obama joutui puolustamaan päätöstä

Yhdysvaltain presidentti joutui pian vastaamaan kysymykseen ristiriitaisuudesta, jota luvan myöntäminen öljynporaukselle arktisella alueella on herättänyt.

Valkoisen talon tiedotuskanavan viikkotiedotteena julkaistussa videossa Obama vastaa kritiikkiin.

– Tiedän, että monet amerikkalaiset ovat ympäristönäkökulmasta huolissaan öljy-yhtiöiden toimista herkillä vesistöillä. Jotkut ovat myös huolissaan hallituksen päätöksestä myöntää Shell-yhtiölle lupa. Minä jaan tämän huolen merellä tapahtuvasta öljynporauksesta. Muistan myös hyvin BP:n öljyonnettomuuden Meksikonlahdella, selittää Obama.

"Shelliltä vaaditaan turvatoimia"

Obama perustelee Shellin toimintaluvan myöntämistä turvallisuusvaatimuksilla.

– Olemme painottaneet, että Shellin pitää täyttää meidän korkeat turvallisuusstandardimme toiminnassaan.

Shellin arktiset suunnitelmat ovat myöhästyneet vuosia eri syistä ja tämä todistaa Obaman mielestä korkeat turvallisuuskriteerit.

– Turvallisuus on ja tulee olemaan hallituksemme tärkein prioritetti öljyn ja kaasun etsinnissä Yhdysvaltojen kallisarvoisilla rannikoilla – niinkuin myös halumme siirtää taloutta ja maailmaa pois fossiilisten polttoaineiden käyttämisestä, perustelee Obama.

Yhteistä ilmastosopimusta kohti

Ellen Inga Turi
Ellen Inga Turi Priváhta

Alaskassa viime viikolla järjestety Glacier-kokous toimi valmistelukokouksena YK:n Pariisin ilmastokokoukselle, joka alkaa marraskuun 30. päivä ja jatkuu joulukuun 11. päivään saakka. Konferenssin tavoitteena on saavuttaa maiden välinen oikeudellisesti sitova ja yleinen ilmastosopimus.

Saamelaisneuvoston edustaja Ellen Inga Turi on Alaskan ilmastokokouksen jälkeen toiveikas, että valtiot aloittavat toimet ilmastonmuutoksen estämiseksi.

Hänestä vaikuttaa siltä, että myös Pohjoismaat tekevät töitä sen eteen, että Pariisin ilmastonkokouksessa saadaan aikaiseksi sopimus.

– Olen hyvillä mielin. Minusta oli erittäin tärkeää, että Obaman suhtautuu vakavasti ilmastonmuutoskysymyksen ja nosti sen myös koko maailman kiinnostuksen kohteeksi. Palaan Saamenmaalle uskossa, että ehkä pystymme yhdessä pysäyttämään nykyisen kehityksen, ennenkuin on liian myöhäistä, kertoo Turi ajatuksistaan.

"Keskustelu osoittaa sen kuinka monimutkaisia ilmastoasiat ovat"

Kiistely arktisesta öljynporauksesta ja siitä miten hyvin se sopii yhteen puheisiin ilmastonmuutoksen tilasta, näyttää Ellen Inga Turin mielestä sen, miten monimutkaisesta aiheesta on kyse.

– Juuri tämä näyttää, miten hankailia ilmastoasiat ovat. Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että jotain tulisi tehdä ilmaston lämpenemiselle, mutta samalla ei haluta jäädä jälkeen kehityksestä, summaa Turi.

Uutisessa on käytetty lähteenä myös Ellen Inga Turin haastattelua Ruotsin saamenradiossa.