Emeritusprofessori: Nanson vaatteet suunnitellaan todennäköisesti jatkossakin Suomessa

Vaatteiden valmistaminen teollisessa mittakaavassa Suomessa loppuu käytännössä kokonaan, mikäli Nanso sulkee kotimaiset tekstiilitehtaansa. Pitkään tekstiiliteollisuutta seuranneen emeritusprofessorin mukaan Nanso luultavasti pitää kuitenkin suunnittelutyön Suomessa.

talous

Suomalainen vaateteollisuus keskittyy jatkossa suunnitteluun, brändäykseen ja markkinointiin. Näin arvioi Tampereen teknillisen yliopiston materiaaliopin emeritusprofessori Heikki Mattila.

Mattilan mukaan Nanson yt-ilmoitus ei tullut yllätyksenä. Vaatteiden valmistaminen on yksinkertaisesti liian kallista Suomessa.

– Baltia jo merkittävästi halvempi alue ja se on lähellä. Kaukoitä on edelleen halvin ja suurin valmistaja Suomen markkinoille. Mutta siellä ei suunnitella vaatteita, vaan suunnittelu tehdään Euroopassa, Mattila sanoo Ylelle.

Mattilan mukaan vaateteollisuudessa suunnittelutyön täytyy tapahtua lähellä markkinoita. Tämän vuoksi hän ei usko, että Nanso siirtäisi suunnittelun pois Suomesta.

– Isoilla kansainvälisillä brändeilläkin suunnittelu pysyy vahvasti Länsi-Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa. Suunnittelu varmaan pysyy täällä, Mattila arvioi.

Entä vaikuttaako tuotannon mahdollinen loppuminen koko alan mielikuvaan?

– Ei sillä ehkä ole alaan kovin isoa vaikutusta. Brändäys, suunnittelu ja markkinointi ovat pääasioita.