Älä luota onnelliseen kanaan munapaketin kyljessä – totuus selviää helposti

Kananmunia saa mainostaa hyviin oloihin viittaavilla ilmaisuilla ja iloisilla kanan kuvilla. Evira ei edellytä näyttöä niiden todenperäisyydestä.

Kotimaa
Luomunia kennossa.
Yle / Paavo Häikiö

Kananmunia myydään monenlaisilla nimillä, mutta erilaisia tuotantotapoja on Suomessa silti vähän.

Munien markkinoinnissa saa käyttää esimerkiksi ilmausta "onnellisen kanan muna", mutta niiden tuotantotapa voi olla täysin samanlainen kuin niin kutsutuilla vapaan kanan munilla.

Kananmunia tuotetaan Suomessa pääsääntöisesti virikkeellisissä pienryhmäkanaloissa, lattiakanaloissa ja luomu- sekä ulkokanaloissa.

Neljä tuotantotapaa

Virikkeellinen pienryhmäkanala korvasi vuonna 2012 kielletyt häkkikanalat. Pienryhmäkanalassa kanat elävät edelleen häkeissä, mutta häkit ovat tilavampia kuin vanhoissa häkkikanaloissa. Häkeissä on myös oltava orsia, kuopsutuspaikka ja pesä.

Lattiakanaloissa taas linnut voivat liikkua vapaasti lattialla. Niillä on myös mahdollisuus käyttää orsia, nokkia, kylpeä pehkuissa ja kuopsutella. Tilat ovat väljemmät kuin häkeissä.

Luomukanala on samantapainen kuin lattiakanala, mutta luomukanat pääsevät halutessaan ulkoilemaan. Luomukanalassa kanoja saa olla kuusi neliömetrillä, lattiakanalassa yhdeksän. Luomukanaloissa on ikkunat ja lattiapinta-alasta kolmasosa on pehkua. Luomumunia tuottavat kanat ruokitaan enimmäkseen luomurehulla.

Suomessa on myös muutamia ulkokanaloita, jotka muistuttavat muutoin lattiakanalaa, mutta niissä kanat voivat liikkua ulkolaitumella vähintään 40 viikkoa vuodesta.

Tuotantotavat merkitään munan leimaan ja munapakkauksiin numeroin. Virikehäkkikanalan munat merkitään numerolla kolme, lattiakanan munat numerolla 2. Luomumunista löytyy nolla, ulkokananmunista 1.

Merkintä informoi, ostaja puntaroi hyvinvoinnin

Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina muistuttaa, että tuotantotapamerkintä viittaa vain kanojen elinoloihin.

– Tämä ei ole mikään hyvinvointimerkintä. Kuluttaja voi vain itse valita, mitä hän arvottaa ostopäätöksessä, Hamina toteaa.

Tuotantotapamerkintä on myös tapa erottua markkinointiin tarkoitetuista ilmauksista. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan pääasia on, että yleiset eläintenpitoon liittyvät vaatimukset täyttyvät.

Evira kertoo nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että eläinten hyvinvointiin ja pitoon viittaavien väitteiden on oltava tosiasiaväitteitä, joiden paikkansapito tulee pystyä osoittamaan todeksi.

Silti markkinointia voi elävöittää käyttämällä kaupallisen kehumisen ilmaisuja, joiden todenperäisyyden osoittamiseksi Evira ei edellytä näyttöä. Tällainen ilmaus on esimerkiksi markkinointinimi "onnellisen kanan munat". Myös iloisiin eläimiin viittaavat kuvat pakkauksissa ovat viranomaisen silmissä hyväksyttäviä.

Erikoiskananmunat erottaa muista kananmunista rehu ja rehun vaikutus kananmunien koostumukseen ja ominaisuuksiin. Esimerkiksi omega-kananmunissa on tavallista enemmän omega3-rasvahappoja. Myös vaikkapa kananmunan vaahtoutuvuuteen voidaan vaikuttaa kanojen ruokinnalla.

Kolmannes munista "vapailta kanoilta"

Suurin osa munantuotannossa käytettävistä kanoista elää yhä häkeissä. Häkkikanaloiden määrä laski runsas kolme vuotta sitten, kun perinteiset häkkikanalat kiellettiin ja kanat määrättiin pidettäviksi vähintään virikehäkeissä.

Luonnonvarakeskuksen mukaan tämän vuoden toisella vuosineljänneksellä 63 prosenttia kananmunista tuotettiin virikehäkeissä. Lattiakanaloissa elävien kanojen munia oli 32 prosenttia tuotetuista ja 5 prosenttia luomua.

Vuoden 2012 lopun muutoksen jälkeen häkkikanaloissa tuotettujen kananmunien määrä laski hieman. Sen sijaan niin kutsuttujen vapaan kanan munien eli lattiakanalassa tuotettujen munien tuotantomäärä on parin vuoden aikana noussut, samoin luomumunien.

Suomessa myydään vain kotimaisia munia tiukkojen salmonellamääräysten vuoksi.