1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pohjois-Savon ensimmäiset turvapaikanhakijat Kuopioon

Pohjois-Savon Opisto Kuopiossa ottaa ensimmäisenä maakunnassa vastaan turvapaikanhakijoita. Opistoon tulee syyskuun aikana runsaat kymmenen nuorta turvapaikanhakijaa Oulusta.

Kuopioon tulevat turvapaikanhakijat tulevat Oulusta. Heikinharjun vastaanottokeskuksen tilat ovat tupaten täynnä. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Pohjois-Savon Opisto tekee sen mitä muissa Pohjois-Savon kunnissa vasta pohditaan: opisto ottaa vastaan turvapaikanhakijoita.

Opistoon on syyskuun aikana tulossa 10–15 nuorta turvapaikanhakijaa, jotka ovat tällä hetkellä Oulun vastaanottokeskuksessa ilman huoltajaa. Nuoret ovat iältään 16–17-vuotiaita.

Nuoret ovat Kuopiossa ainakin siihen saakka, kun heidän turvapaikkahakemuksensa on käsitelty.

Pohjois-Savon Opiston rehtorin Ensio Vatasen mukaan nuorille annetaan Kuopiossa muun muassa kotouttamiseen liittyvää opetusta.

– Kotouttamiskoulutukseen kuuluu paitsi suomen kielen opetusta myös suomalaiseen kulttuuriin ja yhteiskuntaan tutustumista. Opetamme myös sellaisia käytännön taitoja, joita Suomessa oleminen vaatii.

– Tarjolla on myös tukiasumista, eli nuoret asuvat meidän asuntolassamme, Vatanen sanoo.

Opisto palkkaa lisää työntekijöitä

Opisto joutuu palkkaamaan turvapaikanhakijoita varten opetus- ja ohjaustehtäviin 3–4 uutta työntekijää. Se ei ole opistolle kuitenkaan ongelma, sillä turvapaikanhakijoista aiheutuvat kulut maksaa valtio.

Opiston tavoitteena on integroida nuoret opiston muuhun toimintaan. Rehtorin mielestä se ei ole vaikeaa, sillä kansanopistot ovat perinteisesti olleet paikkoja, joihin tullaan eri puolilta maakuntaa ja maata. Opiskelun lisäksi opistolla myös asutaan ja harrastetaan, ja siksi opisto on Vatasen mukaan loistava paikka opetella elämisen ja asumisen taitoja.

– Me integroimme heidät samalla tavalla kuin kaikki muutkin, eli otamme heidät osaksi jokapäiväistä toimintaamme.

Nuoret ovat opistossa vain sen aikaa, kun heidän turvapaikkahakemuksensa käsittely kestää. Pelin säännöt ovatkin rehtorin mukaan selvät.

– Jos käy niin, että he eivät saa turvapaikkaa, niin he joutuvat lähtemään täältä.

Kotouttamiskoulutuksen on tarkoitus kestää lukuvuoden ajan eli ensi vuoden kesäkuun alkuun saakka. Opiston kesäloma ei olisi kuitenkaan turvapaikanhakijoiden kannalta ongelma.

– Opisto ja asuntola ovat olemassa silloinkin, Vatanen hymyilee.