Tšekin poliisi nostatti kohun: Merkkasi turvapaikanhakijat käteen kirjoitetuin numeroin

Torstaina Tšekin poliisi ilmoitti luopuvansa merkkaustavasta, jonka ovat tuominneet muun muassa ihmisoikeusaktivistit. Arvostelijoiden mukaan se tuo mieliin natsien tavan merkata keskitysleirivankinsa.

turvapaikanhakijat
Turvapaikanhakijoille pystytetty telttakylä.
Turvapaikanhakijoille pystytetty telttakylä Tšekin Breclavissa 2. syyskuuta.Filip Singer / EPA

Tšekin poliisi on joutunut lopettamaan turvapaikanhakijoiden merkitsemisen käteen kirjoitettavalla numerolla, kun asiasta nousi kansainvälinen kohu.

Poliisi kirjoitti tiistaina Breclavissa numeron 214 ihmisen käteen, kun nämä olivat tulleet maan kaakkoisosaan Itävallasta ja Unkarista saapuneilla junilla.

Muun muassa ihmisoikeus- ja juutalaisjärjestöt kuitenkin tuomitsivat käytännön, joka tuo mieliin natsi-Saksan käytännön tatuoida vankinumero keskitysleirivankien käteen.

Kohun jälkeen Tšekin poliisi ilmoitti keskiviikkona, että se luopuu turvapaikanhakijoiden merkitsemisestä numeroin ja käyttää sen sijaan henkilötiedot sisältäviä rannekkeita.

Sisäministeriön edustaja Lucie Novakova sanoo uutistoimisto AFP:lle, että numerointiin päädyttiin, jotta helpotettaisiin perheiden pitämistä yhdessä.

Sisäministeri Milan Chovanec sanoi torstaina, että poliisien täytyi työskentellä Breclavissa nopeasti ja paineen alla, kun turvapaikanhakijat saapuivat keskellä yötä.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset