1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Suomalaismepit: Pakolaiskriisi räjähti käsiin ja jatkuu vuosia

Harva hyväksyisi jäsenmaille sitovat turvapaikanhakijakiintiöt. Keskustalaisen Hannu Takkulan mielestä EU:n meripelastus on kiihdyttänyt Eurooppaan pyrkimistä.

Turvapaikanhakijoita nousemassa junaan Budapestin päärautatieasemalla 3. syyskuuta. Kuva: Attila Kisbenedek / AFP

Suomen europarlamentaarikot vaativat EU:lta tiukempaa otetta pakolaiskriisin hoitamiseen. Aloitetta odotetaan ensi viikon keskiviikkona EU-komission puheenjohtajalta Jean-Claude Junckerilta, jonka esittänee muun muassa pysyviä, sitovia turvapaikanhakijakiintiöitä jäsenmaille. Torstaina Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Francois Hollande ilmoittivat kannattavansa sitovien kiintiöiden luomista.

Europarlamentaarikot käsittelevät komission aloitetta tuoreeltaan ensi keskiviikkona. Tavoittamamme suomalaiset europarlamentaarikot ovat erimielisiä, miten kriisiä pitäisi hoitaa.

Petri Sarvamaa, EPP:

Petri Sarvamaa. Kuva: Yle

”Poliitikkojen on pakko hyväksyä sitovat kiintiöt. Tämä ei ole hyvä ratkaisu, mutta se on kriisin ratkaisemiseksi ensimmäinen askel. Moni saksalainen poliitikko ryhmässämme ajattelee, että jos Suomi ei nyt auta, solidaarisuus Suomea kohtaan on loppu. Tämä kriisi hajoittaa tai tiivistää EU:n.

Rajavalvontaan on pantava lisää rahaa. Kaikki tänne tulleet turvapaikanhakijat on hoidettava. Samalla on mentävä Maliin ja Eritreaan kertomaan: älkää lähtekö talouspakolaisiksi Eurooppaan, te ette pääse sinne.”

Hannu Takkula, Alde:

Hannu Takkula. Kuva: Yle

” EU:n toimet, kuten meripelastus, ovat kiihdyttäneet tänne tuloa. EU:n pitäisi tehdä yhteistyötä pakolaisjärjestö UNHCR:n kanssa ja seuloa tulijoita leireillä. Niin estettäisiin hukkumisia.

Jokaisen maan pitää voida päättää itse, minkä verran ne pystyvät auttamaan. Kaikkia on autettava, mutta ei pidä olla naiiveja. Muslimit eivät allekirjoita ihmisoikeuksia samalla tavalla kuin me teemme.”

Liisa Jaakonsaari, S&D:

Liisa Jaakonsaari. Kuva: Yle

”Turvallisten alkuperämaiden luettelo on laadittava nopeasti, jotta energiaa jää todellisen kriisin ratkaisemiseen. Isisiä vastaan taisteleminen pitäisi aloittaa toden teolla.

Myös kielteisen päätöksen saaneita pitää voida auttaa, tai Euroopassa tapahtuu ihmisoikeusrikoksia.”

Anneli Jäätteenmäki, Alde:

Anneli Jäätteenmäki. Kuva: Yle

”EU on hoitanut kriisiä riittämättömästi. Se johtuu siitä, että maat ja instituutiot ovat erimielisiä. Nyt Merkel otti johtoaseman, ja ilmapiiri on mielestäni muuttunut – jos Saksa ei ota johtoa, tuskin sitä Juncker tai Tusk ottaa.

Schengeniin tarvitaan rakenteellisia uudistuksia. Itä-Eurooppalaiset vaativat pääsyä länteen, mutta nyt he eivät ota pakolaisia vastaan. ”

Henna Virkkunen, EPP:

Henna Virkkunen. Kuva: Yle

”Tämä ei ole vain ensi viikon ja tämän syksyn asia vaan seuraavien vuosien. Nyt olisi paras mennä tilapäisin kiintiöin, erotella turvanhakijat ja muut paremman elämän etsijät. Saksa – Ranska –akselin pitää ottaa johto asiassa.

Suomi on edelleen vauras maa ja meillä on varaa auttaa muita.”

Mia-Petra Kumpula-Natri, S&D:

Miapetra Kumpula-Natri. Kuva: Yle

”Sitovat kiintiöt ovat hyvä ratkaisu tähän tilanteeseen. Dublin-käytäntö ( turvapaikanhakijoiden palauttaminen ensimmäiseen maahan) on auttamattomasti vanhentunut, kun väkeä tulee yhdeltä kulmalta.

Suomessa maahanmuutosta keskustellaan liikaa turvallisuuskysymyksinä. Lasketaan raiskauksia, puhutaan Isisistä. Kun EU-maat ovat eivät pysty sopimaan ratkaisukeinoista, on syytä miettiä, pystyisikö jokin maa todella vastaamaan tähän paremmin yksin.”

Nils Torvalds, Alde:

Nils Torvalds. Kuva: Yle

”Välillä keskustelu ryhmässämme on äärimmäiset tunteikasta. Se ei ole välttämättä hyvä asia. Maailman johtajat Brezhnevistä Bushiin ovat epävakauttaneet alueen Afganistanista Marokkoon. Tilanne tulee jatkumaan tällaisena, siksi tarvitaan kokonaisvaltaisia ratkaisuja.

On epämiellyttävä asia, että ihmissalakuljettajia on tänne tulleiden joukossa. Kriisi ei ratkea ilman pakollisia kiintiöitä, joku sysää muuten vastuun muille. Mutta ei se niilläkään ratkea.”

Sirpa Pietikäinen, EPP:

Sirpa Pietikäinen. Kuva: Yle

"EU tarvitsee pitkään suunnitellun yhteisen maahanmuuttopolitiikan. Yhteisvastuusta ja jakoperiaatteista pitäisi säätää lakiin. Mallin valmistelu juridisesti sitovaksi kestää kuitenkin vuosia, joten vapaaehtoinen mutta poliittisesti sitova malli voisi olla tie. Muuten ihmiset kuolevat ennen kuin laki on valmis.

Ulkorajojen valvontaan tarvitaan lisää resursseja. Ihmissalakuljetuksen ehkäisy on vaikeaa, koska EU:n Välimeri-operaatiolle on hankala saada YK:n ja Libyan mandaattia. Haasteita riittää: Miten esimerkiksi Unkari saadaan tähän mukaan? Jäsenmaissa on ääriliikkeiden ja populismin painetta."

Merja Kyllönen, GUE/NGL:

Europarlamentaarikko Merja Kyllönen. Kuva: Yle

”En usko, että kiintiöillä ratkaistaan tämän mittaluokan ongelmia. Meillä on valtava määrä erilaisia sopimuksia ja pelisääntöjä, joita kukaan ei tunnu noudattavan. EU:n jäsenmaat pallottelevat asiaa loputtomiin ja tuhansia ihmisiä ehtii kuolla.

Entä kenen intresseissä on antaa esimerkiksi Syyrian sotatilan jatkua – mitä ovat EU:n, Venäjän ja USA:n intressit asekaupassa? Missä vaiheessa asioihin puututaan laajemmin ja miksi odotellaan?”