"Made in Finland" käy turhan kalliiksi venäläiskuluttajalle

Analyytikko: Tikkurilan irtisanomiset johtuvat Venäjän talouskasvun vapaasta pudotuksesta

Venäjän talousahdinko vaikuttaa eniten Tikkurilan Vantaan-tehtaaseen, jossa tehdään premium-luokan maaleja. Kuva: Riku Pihlanto / Tikkurila Oyj

Venäjän talousahdinko on murentanut maan valuutan ja nostanut tuontitavaroiden hintoja. Seurauksia kärsivät nahoissaan nyt muun muassa maaliyhtiö Tikkurilan irtisanottavat työntekijät.

– Maalien myynnin volyymi on romahtanut 80-luvun tasolle. Se on surkeaa katsottavaa, sanoo Tikkurilaa seuraava Inderesin analyytikko Petri Kajaani.

Kajaani toteaa, että yhtiö haluaa pitää kiinni korkeasta laadustaan ja "Made in Finland" -brändistään, mutta monet venäläisremontoijat tyytyvät näinä päivinä halvempiin maaleihin.

Hienoin Tikkurila-maali saattaa maksaa tuhansia ruplia, mutta vieressä myydään halvista halvinta litkua alle satasella, analyytikko Petri Kajaani kuvaa.

– Tilanne satuttaa erityisesti Vantaata, jossa tätä näitä premium-luokan maaleja tehdään.

Tilannetta ei helpota masentunut taloustunnelma Suomessa. Tikkurila perusteleekin torstain irtisanomispäätöksiään sekä Venäjän että Suomen myyntilukujen putoamisella. Selvästi suurempi murhe yhtiölle on kuitenkin juuri itänaapurin markkina.

Sitkeä Tikkurila pysyy Venäjällä

Tikkurilan liikevaihdosta lähes 30 prosenttia tulee Venäjältä. Sen suurin suomalaiskilpailija Teknos vahvistaa sekin kärsivänsä Venäjän epävarmoista tunnelmista ja ruplan alamäestä.

– Rupla heikkenee ja kuluttajien luottamus heikkenee. Se tarkoittaa miinusmerkkistä tulosta meidänkin Venäjä-myynnissämme, sanoo johtaja Arto Mannonen Teknoksesta.

Tikkurila on maalimarkkinoiden ykkönen Venäjällä. Yhtiön johto on tehnyt selväksi, että Venäjällä pysytään ja kasvetaan myös jatkossa.

– Venäjä on ilman muuta kasvumarkkina numero yksi, toteaa toimitusjohtaja Erkki Järvinen.

"Suomalaisuus edelleen valttia"

Järvinen toteaa halvan ruplan myös helpottavan investointeja maassa, mutta ei ole "missään tapauksessa" viemässä koko Tikkurilan tuotantoa itärajan yli.

– Kyllä suomalaisuus on iso valtti markkinoinnissa edelleen. Sikäpaitsi EU:n kemikaalilainsäädäntö tekee tuonnin Venäjältä Eurooppaan mutkikkaaksi.

Tikkurila on vaikeuksista huolimatta pitänyt suhteellisen kannattavuutensa korkeana.

– Tikkurilan turnauskestävyys on ollut erinomainen. Sillä on vahvat brändit ja kulujen kasvu on siirretty onnistuneesti kuluttajahintoihin, sanoo alaa seuraava analyytikko Petri Kajaani.

Torstain irtisanomisuutiset nostivat Tikkurilan osakkeen arvoa Helsingin pörssissä vajaalla parilla prosentilla.