Voittamisesta voi tulla perinne – "On se kova juttu olla huipulla parikymmentä vuotta"

Menestyksestä voi tulla perinne. Sotkamon Jymyn vuodesta toiseen jatkuva voittokulku lähtee kaukaa, mutta kaudella eletään hetkessä eikä menestystä kovin paljoa ajatella.

urheilu
Jymy juhlii korokkeella.
Katja Oittinen / Yle

Sotkamon Jymyn menestyksestä on muodostunut perinne. Siitä kertoo esimerkiksi se, että 2000-luvulla joukkue on vuosi toisensa jälkeen päässyt mitalisijoille. Päävalmentaja ja 1. pelinjohtaja Mikko Korhosen mukaan perinteen syntymiseen liittyy useita tekijöitä.

– Kaikki lähtee vuodesta 1990, kun ensimmäinen kultamitali saatiin pitkästä aikaa. Sen aikainen valmennus oli edellä muita, ikäluokka ja porukka kylvi sen siemenen. Tämä kylä ja ne esikuvat ruokkivat alueen junioreita lähtemään mukaan.

Samaa muistelevat pelaajat Roope Korhonen ja Jani Komulainen.

– Sitä aina tähtää siihen, että olisi syksyllä parhaassa kunnossa. Pitää muistaa, että kun perinne lähti syntymään 90-luvulla, niin olin itse katsojan roolissa. Katsoin hyvin tarkkaan miten Jymyllä menee. Nyt on itse perinnettä ylläpitämässä, ja sen on saanut kokea kentällä katsomon sijaan, Roope Korhonen muistelee.

– Silloin 90-luvulla ruvettiin määrätietoisesti tekemään töitä isolla rintamalla. Vuosi vuodelta olemme olleet aallon harjalla. Menestyksestä puhuttaessa on pakko mainita tämä kainuulainen kansa. Kansa on elänyt lamavuosista lähtien mukana, Jani Komulainen sen sijaan ajattelee.

Iso osa tuntuu toivovan jopa häviötä, että mestari vaihtuisi. Siitä saa lisäpontta.

Mikko Korhonen

Historia mielessä

Menestys ei ole itsestäänselvyys, sen tietävät pelaajat ja joukkueenjohto. Kaudella eletään hetkessä ja kurkitaan tulevaa kohti. Silti historia on hyvää pitää mielessä.

– Monta kertaa menestystä ei edes ajattelekaan, ainakaan kauden aikana. Sitten kauden jälkeen on aikaa urheiluromantisoinnille. Jymy on aika tunnettu brändi ja sen tekemistä ihaillaan yli lajirajojen, vuodesta toiseen. Se on vaatinut organisaatiolta ja joukkueelta paljon, Mikko Korhonen pohtii.

– On se kova juttu olla huipulla parikymmentä vuotta, Korhonen jatkaa.

Mikko Korhonen Hiukan stadionilla.
Mikko Korhonen.Miia Roivainen / Yle

Buuaukset ja ikävät kommentit eivät haittaa. Päinvastoin. Perinteeksi muodostunut voitto ja voitontahto pysyvät.

– Se tuo henkistä voimavaraa lisää, kokemusta ja rutiinia. Paineita ja taakkaa ei tule. Tappiot ovat enemmän hetkauttaneet yleisöä, joukkue itse tajuaa, että itsestäänselvyyksiä ei olekaan. Vanhoilla meriiteillä ei tulosta saa. Itse me olemme tämän aseman hankkineet. Iso osa tuntuu toivovan jopa häviötä, että mestari vaihtuisi. Siitä saa lisäpontta, Korhonen hymyilee.

Jotain positiivista, jotain negatiivista

Hiukan pesisstadion on taatusti täynnä innokkaita kannattajia aina kun Jymy pelaa. Kannattajiin menestymisen perinne on Roope Korhosen mukaan vaikuttanut monellakin tapaa.

– Sen näkee että Jymyllä on paljon faneja ympäri Suomea. Jos jotain negatiivista perinteestä pitää sanoa, niin moni kannattajahan sanoo keväästä, että tulenpa vasta syksyllä finaalit katsomaan. On se hyvä, että kannattajat uskovat, mutta ei ihan tällä ajatusmallilla.

Jokainen katsoja on hieman erilainen, Jani Komulainen miettii.

Jani Komulainen stadionilla Hiukassa.
Jani Komulainen.Miia Roivainen / Yle

– Osa katsoo pelkästään yksittäisen pelaajan hienoja suorituksia, osa katsoo kokonaisuutta ja osa ymmärtää taktiikasta enemmän. Oma lukunsa on tämä sikakatsomo-osasto, joka nauttii siitä, että saa vastapuolen pelaajan hiiltymään. Siinä mielessä pesäpallo on hieno laji, aika monenlaiset ihmiset tästä saavat irti, Komulainen kertoo.

– Nuorena sitä katsoi sen aikaisia idoleita, nyt kun itse on saanut olla katsojien idolina, niin kyllähän se kunnioitusta herättää. Olen todella ylpeä siitä, että olen osa sitä kokonaisuutta ja perinnettä, Komulainen lisää.

Katsojat, kannattajat ja kansa tietävät menestyksen perinteistä ainakin yhden.

– Sitä ei voisi kuvitellakaan voittoa ilman kunnon kylpyä. On onni, että olemme melkein aina voittaneet mestaruudet täällä Sotkamossa. Minulla on yksi voitto Kiteeltä. Silloinkin piti etsiä vettä, että pääsee kylpemään. Se on huikea juttu, pelaajat eivät sitä mieti, mutta aina odottavat, Komulainen summaa.