1. yle.fi
  2. Uutiset

Monikulttuurikeskus on harrikkamiehen henkinen koti ja toinen olohuone

Lahdessa toimiva Monikulttuurikeskus Multi-Culti kokoaa saman katon alle niin maahanmuuttajat kuin kantasuomalaisetkin, ikään katsomatta. Moni toimintaan tutustunut antaa hyvän kiertää ja ryhtyy itsekin harrastajaryhmän vetäjäksi tai vapaaehtoiseksi.

Kotimaan uutiset
Kari Suomalainen on yksi Multi-Cultin vapaaehtoisista.
Kari Suomalainen on yksi vapaaehtoisista 20-vuotisjuhlaansa viettävässä Multi-Cultissa.Markku Lähdetluoma / Yle

Maahanmuuttajat ja kansainvälisyydestä kiinnostuneet suomalaiset alkoivat haaveilla yhteisestä toimitilasta ja kokoontumispaikasta Lahdessa 1990-luvulla.

Kaupungissa elettiin syvän laman keskellä.

– Kyllä siinä paljon käytiin puhumassa eri puolilla ja pientä painostusapua saatiin myös Hämeen lääninhallitukselta, vuosina 1995 – 2005 Multi-Cultin esimiehenä toiminut Marjaleena Tuliainen kertoo.

Kaupunki tarjosi tilat ja yhden työntekijän, toimintaa alkoivat pyörittää vapaaehtoiset. Sopiva tila löytyi keskeltä kaupunkia.

– Sopivaa järjestöä ei löytynyt, joten kaupunki sitten otti kontolleen tämän perustamisen ja minut katsottiin sopivaksi tehtävään. Raha oli tiukassa silloinkin, mutta into oli kova ja vapaaehtoiset keräsivät, kerjäsivät ja hankkivat mm. kalusteet tiloihin, nykyään vapaaehtoisena Multi-Cultissa toimiva Tuliainen muistelee.

Alusta asti toimintaperiaatteena on ollut pitää ovet avoinna kaikille ja kaikenikäisille. Tällä hetkellä Multi-Cultissa on esimerkiksi oma taidestudio ja useita kieliryhmiä.

– Toiminta on hyvin monimuotoista. Kävijämäärät vaihtelevat kausittain, mutta kyllä täällä mukana toiminnassa pyörii ainakin useampi tuhat ihmistä, Tuliainen arvioi.

Keskelle kylmää

Espanjankielen opettaja Maria Gonzalez muutti Suomeen alkukeväästä. Hän oli aktiivisesti mukana toiminnan aloittamisessa.

– Olen kotoisin Palma de Mallorcalta ja tutustuin aviomieheeni siellä. Kun tulin 35 vuotta sitten tutustumismatkalle Suomeen, täällä oli hyvin kylmä, mutta tänne minä jäin.

Multi-Culti on Maria Gonzalezille edelleen tärkeä.

Tämä on paras paikka koko Lahdessa.

Maria Gonzalez

– Joku on naimisissa Suomessa, toinen jostakin muusta syystä, mutta ulkomaalaisia ollaan kaikki. Tarvitsemme paikkoja, joissa voimme kokoontua ja olla kuin iso perhe.

Monikultturikeskuksen sijaintipaikasta Gonzalez antaa kiitosta.

– Tämä on paras paikka koko Lahdessa. Tilaan löytää helposti, kun ollaan ydinkeskustassa, eikä piilotella jossain syrjässä.

Tule sellaisena kuin olet

Multi-Culti viettää syntymäpäiviään joulukuussa. 20-vuotisjuhlakausi käynnistyy Lahden Taidelauantaina, jolloin vapaaehtoiset esittelevät olevaa ja tulevaa tomintaa.

Kari Suomalainen tuli vuonna 2006 Multi-Cultiin ensimmäisen kerran ja oli jonkin ajan päästä jo vaikuttajarymän jäsen. Hän myös suunnittelee ja toteuttaa tapahtumia.

– Elämässäni oli ollut vastoinkäymisiä 2000-luvun puolivälissä. Kun siinä sitten pyöri oman navan ympärillä tuntui, että halusin jotakin muuta. Ja vapaaehtoistoimintaa olen aina arvostanut.

Täällä on samanhenkistä porukkaa, eikä täällä ole vastakkainasetteluja.

Kari Suomalainen

Multi-Cultista on tullut Suomalaiselle toinen olohuone.

– Täällä on samanhenkistä porukkaa, eikä täällä ole vastakkainasetteluja. Tämä on minulle ikään kuin henkinen koti. Paikka mahdollistaa ennakkoluulojen kohtaamisen, tällaisellakin habituksella koen olevani hyväksytty, harrikkamies nauraa.

Lue seuraavaksi