1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Päätoimittajalta: Vähemmän kiihkoa, enemmän ymmärrystä

Käynnistämme maahanmuutosta Ylessä journalistisen erityisprojektin, kirjoittaa Ylen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen.

Atte Jääskeläinen Kuva: Yle

Jopa miljoonien ihmisten pakeneminen Afrikan ja Lähi-idän kriisialueilta Eurooppaan muuttaa elämäämme täällä pysyvästi. Suomessakaan emme olleet tähän valmistautuneet.

Turvapaikanhakijat tulevat Suomeen aikana, jolloin ilmapiiri on jo valmiiksi kiristynyt: Hallitus leikkaa etuuksia, työttömyys nousee, talous ei ota elpyäkseen. Venäjä käyttäytyy arvaamattomasti. Maahanmuutto oli yksi politiikan pääteemoja jo ennen kuin tämä kriisi puhkesi.

Uudet kansainvaellukset ovat tärkeä aihe, ja Ylen tehtävä on kertoa sen kaikki puolet: Inhimillinen hätä, ilmiön todelliset syyt, mutta myös mahdolliset taloudelliset houkuttimet, ihmissalakuljettajien toiminta ja Suomeen sopeutumisen vaikeudet.

Pitää kiihkotta selvittää Suomen kyky kotouttaa täysin erilaisista kulttuureista tulleet. Entäpä islamin yleistyminen Suomessa tai terrorismin uhka? Maahanmuuton vaikutus rikollisuuteen?

Käynnistämme maahanmuutosta Ylessä journalistisen erityisprojektin. Asiaan keskittyvä toimitustiimi seuraa tapahtumia ja ylläpitää rakentavaa, ratkaisuja etsivää keskustelua.

Journalistinen tavoitteemme on tarjota monipuolinen, tabuja pelkäämätön mutta aina ihmisarvoa kunnioittava tapa käsitellä asiaa. Kokoamme asiaa käsittelevät tiedot ja jutut omaksi teemaksi verkkosivuillemme. Järjestämme torstaina 10.9. ensimmäisen aiheeseen laajasti keskittyvän teemapäivän: Myös illan TV1:n paras katseluaika on omistettu tälle aiheelle.

Kiihko, viha ja perättömät tiedot eivät johda hyvään. Paras rokote näitä vastaan on monipuolinen aiheen käsittely julkisuudessa. Myös ongelmat voidaan parhaiten ratkaista, kun niistä uskalletaan avoimesti keskustella.

Journalismi voi, sen tulee etsiä ja esitellä myös ratkaisuja: Miten tilanne parhaiten hallitaan? Miten kärsijöitä parhaiten autetaan? Miten maahanmuuttajista saadaan mahdollisimman pian rikastava voima Suomeen, sen elämään, talouteen ja kulttuuriin.

Atte Jääskeläinen
Johtaja, vastaava päätoimittaja
Yle, Uutis- ja ajankohtaistoiminta