1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Marc Chagallin näyttely peruttiin, Venäjä ei lainaa maalauksia

Ruotsin ja Venäjän välinen diplomaattinen kiista kiusaa nyt taiteen ystäviä. Venäläistahon mukaan arvotauluja ei uskallettu antaa Tukholmaan, koska niitä ei välttämättä enää saataisi takaisin.

Ulkomaat
Vierailija tutki Marc Chagallin maalausta moskovalaisessa galleriassa kesäkuussa 2012.
Vierailija tutki Marc Chagallin maalausta moskovalaisessa galleriassa kesäkuussa 2012.Sergei Ilnitsky / EPA

Venäjä ei anna Ruotsille lainaksi rakastetun surrealisti Marc Chagallin maalauksia tulevaan tukholmalaisnäyttelyyn. Millesgårdenin taidekeskuksen näyttelyn oli määrä avautua ensi viikolla. Syinä peruuntumiselle ovat museon mukaan politiikka ja byrokratia. Venäjän kulttuuriministeriöltä ei liiennyt maalausten siirtämiselle lupaa viime hetkillä.

– Kollegamme Pietarin Venäläisessä museossa, mistä suurin osa Marc Chagallin töistä olisi tullut, ovat yhtä surullisia kuin me, kuraattori Onita Wass tiedotti Millesgårdenin verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Esillä oli määrä olla viitisenkymmentä ranskalais-venäläisen Chagallin sekä hänen venäläisten aikalaistensa töitä. Kuraattori Wassin mukaan aiemmin yhteistyö Venäläisen taiteen museon kanssa on sujunut ongelmitta, mutta tällä kertaa Venäjän kulttuuriministeriö muutti monta kertaa näyttelyn vaatimuksia. Lopulta ministeriö päätti, ettei Ruotsi tarjonnut riittävästi takuita maalausten lainaamiseksi.

Venäjän ja Ruotsin välejä hiertää Ukrainan tilanne. Viime kuussa Venäjä vahvisti karkottaneensa ruotsalaisen diplomaatin vastatoimena Ruotsin vastaavalle häädölle.

Venäläisen taiteen museon mukaan peruuntumisen taustalla oli pelko Chagallin erittäin arvokkaiden maalausten menettämisestä pysyvästi takavarikossa. Viime vuonna Haagin pysyvä välitystuomioistuin tuomitsi Venäjän valtion maksamaan noin 37 miljardia euroa korvauksia Jukosin omistajille. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Ranska ja Belgia jäädyttivät tänä kesänä muun muassa Venäjän lähetystöjen varoja Jukosille maksamattomien korvausten perusteella.

Värikkäistä ja unenomaisista maalauksista tunnettu Marc Chagall syntyi Venäjän keisarikunnassa 1887 Vitebskissä, joka on nykyisin Valko-Venäjää. Elämänsä iltapuolen hän vietti Ranskassa.

Lähteet: AFP, Itar-Tass

Lue seuraavaksi