1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Maailmassa on 3 tuhatta miljardia puuta – Suomi kaikkein tummanvihrein

Vuosituhansia sitten koko Eurooppa oli tiheää metsää. Uuden tutkimuksen valossa olemme maailmankin mittakaavassa edelleen metsäläisimpiä.

Kotimaan uutiset
metsä, kuusia, kuusimetsä
Paula Hiljanen / Yle

Maapallon puut on laskettu. Satelliittikuvien ja tarkentavien tiheysmittausten perusteella puita on 3 040 000 000 000 kappaletta. Uutissivusto USA Today huomauttaa, että Maassa olisi täten enemmän puita kuin Linnunradalla tähtiä tai ihmisaivoissa soluja.

– Ei ole hyvä eikä huono uutinen, että olemme päätyneet tähän lukuun, kertoo Yalen yliopiston tutkija Thomas Crowther Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun):lle.

– Kuvaamme vain maailmanlaajuisen metsätilanteen numeroina, jotta ihmiset ymmärtäisivät sen ja tutkijat, ympäristöalan ammattilaiset ja päättäjät voisivat käyttää tietoa hyväkseen.

Tutkimus julkaistiin tiedelehti Naturessa (siirryt toiseen palveluun), ja siitä kerrotaan myös Yalen yliopiston (siirryt toiseen palveluun) verkkosivuilla.

Kaikkein tiheimmät metsät sijaitsevat pohjoisessa. Tiheintä metsää valtiotasolla onkin Suomi, missä on 72 000 puuta neliökilometriä kohden. Perässä vihertävät Slovenia, Ruotsi ja Taiwan.

Kun maailmassa olisi jokaiselle asukkaalle tasan jaettuna 420 puuta, kullekin suomalaiselle piisaisi metsistämme miltei 4 500.

Maapallon puut on jo kertaalleen hakattu

Toki lukumääräisesti puisin maa on Venäjä, eivätkä pohjoisen tiheät havumetsät pärjää kappalemäärissä trooppisille alueille muutenkaan. Joka neljäs puu kasvaa pohjoisilla alueilla ja jopa 43 prosenttia rungoista on tropiikissa.

Tutkimusta on tuoreeltaan arvosteltu siitä, että satelliittikuvia tarkempaa aineistoa on kerätty etusijassa Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta eikä niinkään Kiinasta, Australiasta, Intiasta tai Kongon sademetsistä.

Jos uuden tutkimuksen puumäärää vertaa arvioihin viime jääkaudesta, ihmiset ovat hakanneet tieltään melkein kolme tuhatta miljardia runkoa – siis lähes yhtä paljon kuin maailmassa nyt laskettaisiin olevan.

– Eurooppa oli ennen lähes kokonaan yhden jättimäisen metsän peitossa, ja nyt se on lähes kokonaan peltoa ja ruohikkoa. Ihmiset eittämättä hallitsevat puuston tiheyttä, tutkija Thomas Crowther sanoo BBC:lle.

Korjattu kello 23.20: Suomessa on tutkimuksen mukaan 72 000 puuta neliökilometriä kohden.

Lue seuraavaksi